FNV wilde koop Stork verhinderen

FNV Bondgenoten heeft eind vorig jaar achter de rug van industrieconcern Stork geprobeerd om een overname door het Britse investeringsfonds Candover te verhinderen. De vakbond was ervan overtuigd dat Candover niet wilde investeren in de Aerospace-divisie, waardoor de luchtvaartactiviteiten van Stork ten dode waren opgeschreven. Dat blijkt uit gesprekken die deze krant heeft gevoerd met personen die betrokken waren bij de overname.

Voorzittter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten noemt de actie „onorthodox voor een vakbond”, maar heeft zijn bestuurder Henk Wijninga toestemming gegeven voor het initiatief. De bond had zich twee jaar lang achter het management van Stork opgesteld om het concern als één geheel bij elkaar te houden.

De vakbond was bovendien ontevreden omdat het bijna schuldenvrije Stork door private-equityfirma Candover opgezadeld zou worden met nieuwe schulden.

FNV Bondgenoten nam met medeweten van andere bonden het initiatief tot het overleg met de hedgefondsen Centaurus en Paulson en de IJslandse investeringsmaatschappij LME. De bond stuurde er op aan dat deze drie partijen, die samen zo’n 75 procent van de aandelen in Stork bezaten, hun belang nog drie jaar zouden vasthouden. Intussen zou de divisie Food Systems (kippenslachtmachines) worden verkocht aan het IJslandse Marel, fabrikant van visverwerkende machines.

De hedgefondsen en LME zagen wel wat in deze constructie. Wel eisten Centaurus en Paulson dat bestuur en commissarissen van Stork zouden worden vervangen.

Wijninga staakte zijn actie nadat Stork-topman Sjoerd Vollebregt en de door de rechter aangestelde ‘supercommissaris’ Wim Kok hem hadden overtuigd dat ook Candover zou investeren in Aerospace. Zij vreesden dat de moeizaam tot stand gekomen deal met Candover zou afketsen.

Reconstructie Stork: pagina 13