FIFA dreigt Spaanse voetbalbond met uitsluiting

MADRID. De wereldvoetbalbond FIFA eist dat de Spaanse regering stopt met de inmenging in het beleid van de Spaanse voetbalbond. Indien dat niet gebeurt, wordt Spanje tot nader order geschorst voor alle internationale wedstrijden, inclusief het komende Europees kampioenschap, de Champions League en de UEFA Cup. FIFA-preses Sepp Blatter liet in Madrid weten dat zijn bestuur binnen zes uur kan besluiten tot een algehele schorsing van de Spaanse voetbalbond (RFEF). Hij riep de Spaanse regering op het zo ver niet te laten komen. ”De verantwoordelijke politici moeten inzien welk risico ze nemen. We hebben eerder in Portugal en Griekenland met succes de invloed van de politiek bestreden. Dat zullen we nu in Spanje weer doen. Als het erop aankomt, hebben we meer macht dan de Verenigde Naties.” Aanleiding voor het FIFA-dreigement is een maatregel van de Spaanse regering die voorschrijft dat alle Spaanse sportbonden die zich niet voor de Olympische Spelen hebben gekwalificeerd, voor de zomer verkiezingen houden voor een nieuw bestuur. De Spaanse voetbalbond wil daartoe niet eerder overgaan dan in de herfst. Indien de Spaanse regering daarmee niet akkoord gaat, zal de FIFA de schorsing resoluut uitspreken, benadrukte Blatter. (ANP)