Einstein bijna compleet

Einstein bijna compleet Tussen de tientallen levensbeschrijvingen van Einstein steekt die van Walter Isaacson met Einstein (Nieuw Amsterdam , € 32,50) ver uit boven de rest, meent Rob van den Berg. ‘Isaacson slaagt namelijk waar velen vóór hem faalden doordat hij al die verschillende, soms tegenstrijdige aspecten van Einsteins complexe leven tot een harmonieus geheel samen weet te brengen en daarbij toch volstrekt eerlijk de door hem zo bewonderde wetenschapper tegemoet treedt. Als hij bijvoorbeeld Einsteins eerste huwelijk beschrijft met de Servische Mileva Maric, dan is er geen ruimte voor enig begrip: Einstein verwaarloosde zijn echtgenote en zijn twee zoons, en bracht hen daardoor psychische schade toe. Vooral aan de hand van talloze brieven biedt Isaacson een afgerond beeld van de persoonlijkheid van Einstein, die toch met zoveel mythes omgeven is. [...] Isaacson is niet blind voor de zwakheden van de man die hij zo intens bewondert. Hij beschrijft diens leven als student, vader, echtgenoot, maar ook als wereldburger, die een belangrijke rol speelde in de mondiale politiek. Einsteins tweeslachtige houding ten opzichte van het (joodse) geloof komt uitgebreid aan de orde.’

Tussen de tientallen levensbeschrijvingen van Einstein steekt die van Walter Isaacson met Einstein (Nieuw Amsterdam , € 32,50) ver uit boven de rest, meent Rob van den Berg.

‘Isaacson slaagt namelijk waar velen vóór hem faalden doordat hij al die verschillende, soms tegenstrijdige aspecten van Einsteins complexe leven tot een harmonieus geheel samen weet te brengen en daarbij toch volstrekt eerlijk de door hem zo bewonderde wetenschapper tegemoet treedt. Als hij bijvoorbeeld Einsteins eerste huwelijk beschrijft met de Servische Mileva Maric, dan is er geen ruimte voor enig begrip: Einstein verwaarloosde zijn echtgenote en zijn twee zoons, en bracht hen daardoor psychische schade toe. Vooral aan de hand van talloze brieven biedt Isaacson een afgerond beeld van de persoonlijkheid van Einstein, die toch met zoveel mythes omgeven is. [...] Isaacson is niet blind voor de zwakheden van de man die hij zo intens bewondert. Hij beschrijft diens leven als student, vader, echtgenoot, maar ook als wereldburger, die een belangrijke rol speelde in de mondiale politiek. Einsteins tweeslachtige houding ten opzichte van het (joodse) geloof komt uitgebreid aan de orde.’