Dwarsdoorsnede van de Japanse literatuur

Met Eeuwige reizigers (De Arbeiderspers, € 45,–) heeft Jos Vos een indrukwekkende bloemlezing van de Japanse literatuur samengesteld, aldus Auke Hulst. ‘In vele opzichten staat Japan in het Westen voor het wezensvreemde, het exotische. Het is op het oog een gespleten land, waarvan de geschiedenis een mengsel is van botte oorlogszucht en culturele fijnzinnigheid, en waar traditie hand in hand gaat met vernieuwing. De moderne Japanse literatuur heeft een soortgelijke gespleten kwaliteit. Ze is hedendaags én traditioneel én tijdloos. Ze raakt iets fundamenteel menselijks aan, maar verwondert tegelijk met haar mystieke boventonen. Dat beeld is niet zomaar ontstaan, blijkt uit Eeuwige reizigers, een dwarsdoorsnede van klassieke Japanse literatuur van 710 tot 1833. Aan de hand van vier historische perioden leidt samensteller en vertaler Jos Vos ons door de Japanse literaire geschiedenis.

Wat voorbij komt is fascinerend en rijkgeschakeerd, maar tegelijk maakt het onmiskenbaar deel uit van één en dezelfde traditie. Vos heeft met Eeuwige reizigers een monumentale taak op zich genomen en deze met glans volbracht. Wie het boek uit heeft, kent niet alleen de literaire geschiedenis beter, maar begrijpt ook iets meer van het huidige Japan.’