Duur erts leidt tot hogere staalprijs

Staalbedrijven waarschuwen ervoor dat de staalprijzen dit jaar weer fors zullen stijgen omdat de kosten voor de grondstof ijzererts met tweederde stijgen. De prijsstijging is het gevolg van de aanhoudende krapte op de markt voor ijzererts, die op haar beurt voortkomt uit de wereldwijd sterk aanhoudende vraag naar producten waarin staal wordt verwerkt, zoals auto’s, bruggen en gebouwen.

De waarschuwing volgt op de bekendmaking gisteren van het Braziliaanse bedrijf Vale do Rio Doce, ’s werelds grootste producent van ijzererts, dat het nieuwe contracten heeft afgesloten met zes grote Aziatische klanten waaronder het Japanse Nippon Steel en het Koreaanse Posco. Volgens die contracten stijgt de prijs van ijzererts met 65 procent naar circa 130 dollar (88 euro) per ton. In 2006 en 2007 was de ijzerertsprijs ook al gestegen, met respectievelijk 70 en 20 procent. Voor de staalsector zijn de contracten van Vale de eerste voor de levering van ijzererts in de periode 2008-2009. Ze worden als maatgevend gezien voor de rest van de sector.

Bestuursvoorzitter Karl-Ulrich Köhler van het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp zei vandaag tegen de Britse zakenkrant Financial Times: „Verdere prijsstijgingen van onze producten zijn onontkoombaar.” Volgens analisten weerspiegelt de stijgende ijzerertsprijs de marktmacht van de drie belangrijkste producenten, Vale, Rio Tinto en BHP Billiton.

’s Werelds grootste staalconcern ArcelorMittal heeft in het verleden vaker gewaarschuwd voor kartelvorming van deze drie spelers. Naar verwachting zal de gisteren aangekondigde prijsstijging van ijzererts leiden tot nog sterker verzet van de staalindustrie tegen de vijandige overname van Rio Tinto door BHP Biliton. BHP biedt 147 miljard dollar (101 miljard euro) in aandelen voor Rio Tinto. Vale wil het Zwitserse mijnbedrijf Xstrata overnemen en heeft een bod op het bedrijf uitgebracht van 90 miljard dollar.

De forse prijsstijging van ijzererts voedt de angst voor hoge wereldwijde inflatie. China maakte vandaag bekend dat de inflatie afgelopen januari is opgelopen tot 7 procent, het hoogste percentage in de afgelopen 11 jaar.