Duitse fiscus doet in het hele land invallen

Met een grote opsporingsactie heeft de Duitse fiscale recherche gisteren haar onderzoek tegen belastingontduikers een landelijke dimensie gegeven. In Hamburg, Frankfurt, München, Stuttgart en andere steden werden invallen in woningen en kantoren gedaan. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst hoopt zo bewijzen te verzamelen tegen bemiddelde Duitsers die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan belastingvlucht naar banken in Liechtenstein.

De fiscus beschikt over een cd-rom met namen en gegevens van honderden vermeende belastingfraudeurs. Het schijfje is afkomstig van een informant die het mogelijk heeft ontvreemd van een Liechtensteinse bank. De informatie is gekocht: de Duitse inlichtingendienst heeft er circa 4,2 miljoen euro voor betaald.

Fiscale rechercheurs hebben gisteren doorzoekingen gedaan bij een van de oudste private banken van Duitsland, de Metzler Bank in Frankfurt (opgericht in 1674), bij een filiaal van de bank in München en bij ettelijke privéwoningen in het hele land. In totaal zouden 25 ‘objecten’ zijn doorzocht. De personele inzet bedroeg volgens diverse Duitse media 37 fiscale rechercheurs, acht officieren van justitie en 300 man politie. De ongekend grote operatie wordt de hele week nog voortgezet.

Het belastingonderzoek begon afgelopen donderdag met een inval bij de bestuursvoorzitter van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel (64), thuis. Zijn naam stond naar verluidt op de cd-rom. Hij heeft al zijn functies neergelegd en werkt aan het onderzoek mee. Gisteren werd bekend dat hij eind vorige week per spoedovermaking 4 miljoen euro op de rekening van de Duitse fiscus heeft gestort. Deutsche Post kondigde vanmorgen aan dat Frank Appel (46) Zumwinkel opvolgt.

De dubieuze wijze waarop de belastingdienst de belastende informatie heeft verkregen, is inmiddels ter discussie gesteld. Het zou bij de cd-rom om heling gaan: aannemen of kopen van gestolen goederen, waarvan de rechtsgeldigheid te betwisten valt.

Morgen bespreekt bondskanselier Angela Merkel de affaire met haar ambtsgenoot uit Liechtenstein, minister-president Otmar Hasler. Het Alpenstaatje, met zijn reputatie van financiële vrijhaven, is door de belastingkwestie ernstig in verlegenheid gebracht.