Diefstal Byzantijns Kruis uit kathedraal Doornik

Twee gewapende en gemaskerde dieven hebben gisteren in de kathedraal van Doornik in België een aantal kunstwerken gestolen. Ook het bekende Byzantijnse Kruis, belegd met goud, parels en 48 edelstenen, is meegenomen.

De daders kwamen gisterochtend rond 10.15 uur de kathedraal binnen. Met een hamer sloegen ze de glazen vitrinekast, waarin het Byzantijns Kruis zat, aan diggelen. Ook werden nog enkele andere kasten vernield. In totaal zijn dertien kunstwerken gestolen, waaronder acht miskelken uit de zeventiende eeuw, twee andere kruisen en twee bisschopsringen.

Pierre Louis Navez, conservator van de kathedraal, noemt het verlies van het Byzantijnse Kruis, „verschrikkelijk”. „Dit is vooral erg voor de stad. Het voorwerp heeft een grote historische waarde. Een nieuwe burgemeester legt altijd de eed af met zijn hand op dit kruis in plaats van op de bijbel.”

Het Byzantijnse Kruis, een zegeningskruis dat wordt gebruikt in de Oosterse kerk, kwam tijdens de vierde kruistocht (1202-1204) in handen van ridder Jean Bliauc die het meenam naar Constantinopel. Het wordt beschouwd als een reliekhouder omdat het een fragment van het kruis van Christus bevat onder een plaatje rotskristal. In 1205 werd het geschonken aan de kathedraal van Doornik.

Eens per jaar, op de tweede zondag van september, wordt het kruis gedurende de grote processie van Doornik door de stad gedragen. Dat is het enige moment waarop het voorwerp is verzekerd voor 25 miljoen euro. Volgens Navez is het kruis, dat ’s nachts in een kluis wordt bewaard, verder onverzekerd. „Het is onbetaalbaar en niet te verkopen omdat het zo bekend is. Het enige wat men zou kunnen doen is apart de juwelen verkopen. Maar we denken dat het is gestolen in opdracht van een verzamelaar.”

Volgens de politie van Doornik ontbreekt van de daders elk spoor. Ooggetuigen meldden dat dieven pruiken en valse snorren droegen. Hun vluchtauto zou in de richting van Bergen zijn gereden.