De 50-plusser verovert internet

Senioren bloggen, hyven en flickeren en worden ontdekt als aantrekkelijke doelgroep op internet. Driekwart van de ouderen is inmiddels actief online.

In sneltempo veroveren de 50-plussers het internet. In 2007 was ruim driekwart van de 50- tot 64-jarigen actief op internet. Naar verwachting zal dit aantal in 2008 verder toenemen.

Neem 50-plussers Roland Klaverstijn en Corry Frieswijk. Zij richtten eind januari het weblog 50plus op. Klaverstijn is journalist en uitgever en Frieswijk is gepensioneerd. Zij schrijven voor „hedonistische leeftijdgenoten die actief in het leven staan”. De bloggers zoeken nog naar een formule, die de brede doelgroep aanspreekt. Er zijn meer dan 5,3 miljoen 50-plussers in Nederland. „Ik ben meer van de serieuze zaken”, zegt Klaverstijn, „Corry zoekt het vaak dichter bij huis en bij algemene, brede onderwerpen, zoals Joran van der Sloot. Tot nu toe scoren de berichtjes van Corry hogere kijkcijfers dan de mijne.”

Over bezoekers hebben Klaverstijn en Frieswijk, die vijf jaar geleden is gestopt met haar baan als secretaresse in de logistieke sector, niet te klagen. Sinds de oprichting van 50plus.blog.nl eind januari trok de site 25.000 pageviews (opgevraagde webpagina’s), wat voor een onbekend weblog helemaal niet slecht is.

Het 50plus-blog is niet de enige website die zich expliciet richt op actieve 50-plussers. Eind vorig jaar werd de site Vijftigplusser.nl omgevormd tot een sociale-netwerksite. Vijftigplusser.nl lijkt nu in uiterlijk erg op de succesvolle profielensite Hyves, die ruim 5,7 miljoen leden heeft, waarvan er 230.000 ouder dan vijftig zijn. Er bestaat overigens ook een speciale hyve voor 50-plussers die ruim duizend leden heeft. Een hyve is een thematische virtuele gemeenschap binnen de profielsite Hyves.

Met meer dan 20.000 leden is Vijftigplusser.nl veel groter dan de 50-plus-hyve. Vijftigplusser.nl biedt, net als de echte Hyves, leden de mogelijkheid om persoonlijke profielen en vriendenoverzichten aan te maken, foto’s te plaatsen en te delen en groepen te vormen. Volgens oprichter Thijs van Halteren (31) is de website een groot succes. „Er melden zich dagelijks 75 nieuwe leden aan en we hebben 150.000 unieke bezoekers en 1,8 miljoen pageviews per maand.”

De alleenstaande van vijftig jaar en ouder kan terecht bij de datingsite 50 Plus Match. Deze in 2006 opgerichte site wil mensen mensen „die op dezelfde golflengte zitten” met elkaar in contact brengen. Volgens de gepubliceerde ervaringen op de site heeft 50 Plus Match al heel wat gelukkige koppels opgeleverd. „Ik wil jullie bedanken voor de mooie tijd dat ik hier ben ingeschreven, ik heb hier de man van mijn dromen leren kennen en we gaan binnenkort samenwonen”, schrijf een vrouw van 52.

Sommige 50-plussers hebben dankzij internet een tweede carrière. Roel Wijnants (64) uit Den Haag is tegenwoordig een veelgevraagd fotograaf. De voormalige schilder publiceert sinds 2006 zijn foto’s op Flickr.com. Hij voorzag ze van een zogeheten creative commons-licentie, een alternatieve vorm van auteursrecht die aangeeft dat de maker zijn werk wil delen met anderen. Al snel kwamen de eerste opdrachten binnen. Het Nederlands Dans Theater en het innovatieproject Amsterdam Innovation Motor hebben foto’s van Wijnants gekocht en gebruikt voor promotiemateriaal.

Gamende senioren zijn het onderwerp van een onderzoek van Yvonne Woldberg van Platform voor de Informatiesamenleving EPN. Woldberg heeft voor haar onderzoek computerspelers van vijftig jaar en ouder en spellenbedrijven geïnterviewd. „Er is geen eenduidig profiel van gamende 50-plussers, maar je ziet wel dat gamebedrijven deze markt aan het ontdekken zijn”, zegt Woldberg. „Nintendo ontwikkelt al spellen voor ouderen en andere bedrijven beginnen het idee dat er een seniorenmarkt is ook op te pikken.”

Nuttige websites voor 50-plussers: vijftigplussers.hyves.nlvijftigplusser.nl50plus.blog.nl50plusmatch.nlflickr.com/photos/roel1943