Castro stelt zich niet meer kandidaat

Na 49 jaar aan de macht heeft Fidel Castro (81) vandaag aangekondigd dat hij terugtreedt als leider van Cuba.

Castro, die wegens ziekte al bijna twintig maanden niet in de openbaarheid is verschenen, heeft dat vanochtend zelf meegedeeld in een column op de voorpagina van het communistisch partijorgaan Granma. Rond 8 uur Nederlandse tijd verscheen de digitale editie van de krant op het internet.

Castro noemt geen opvolger. Zondag moet, zo was al langer bekend, het vorige maand nieuw ‘gekozen’ Cubaanse parlement een nieuwe president aanwijzen. Voor dit 614 zetels tellende parlement waren evenveel kandidaten beschikbaar, allen lid van de Communistische Partij Cuba.

Aangenomen wordt dat het besluit over Castro’s opvolging in werkelijkheid wordt genomen in de hogere partijkaders. Behalve met een opvolging door Fidels broer, Raúl, wordt rekening gehouden met overdracht van de macht aan een lid van de jongere generatie partijleiders.

In juli 2006 moest Castro opgenomen worden met bloedingen in de maagstreek; vermoed wordt dat hij aan darmkanker lijdt. Hij droeg de macht ‘tijdelijk’ over aan de vier jaar jongere Raúl, minister van Defensie. „Mijn wens was tot mijn laatste ademtocht door te gaan”, schrijft Castro. „Maar ik zou mijn geweten verraden door een verantwoordelijkheid te aanvaarden die meer mobiliteit vereist dan ik kan bieden.”

Zijn gezondheidstoestand werd eerst tot staatsgeheim verklaard. Later vertoonden de staatsmedia video’s en foto’s van een fragiele, maar herstellende Castro. Hoewel Castro niet meer in de openbaarheid trad, publiceert hij in Granma nu enkele malen per week een column, ‘Beschouwingen van de Opperbevelhebber’.

Commentaar:pagina 7