‘Britse top beraamde dood Dodi en Diana’

Even is de dood van prinses Diana en haar minnaar Dodi Al Fayed bij een auto-ongeluk in 1997 terug op de Britse voorpagina’s. De aanleiding: het getuigenis van Dodi’s vader Mohammed gisteren bij een gerechtelijk onderzoek, dat sinds vorige herfst poogt een punt te zetten achter de affaire. Al Fayed, die Dodi’s dood nooit heeft kunnen verkroppen, haalde wild uit.

Vrijwel het hele Britse establishment onder aanvoering van koningin Elizabeths echtgenoot prins Philip had samengespannen om Diana en Dodi uit de weg te ruimen, betoogde hij. Ook zei hij dat Diana en Dodi hem een uur voor hun dood hadden gebeld dat ze zich wilden verloven en dat Diana in verwachting was.

Vooral prins Philip moest het ontgelden. Al Fayed maakte hem uit voor ‘nazi’ en ‘racist’. „Wilt u zijn oorspronkelijke naam weten? Die eindigt op Frankenstein.” Volgens hem maakt Philip achter de schermen de dienst uit. Ook ex-premier Tony Blair, de Britse ambassadeur in Parijs, de inlichtingendienst MI6 en hun Franse collega’s van de DGSE maakten deel uit van het complot. Hun motief? De koninklijke familie vond het onverdraaglijk dat Diana met een moslim zou trouwen.

Dat hij geen snipper bewijs heeft voor zijn beweringen leek Al Fayed niet te deren. Het bewijsmateriaal ligt bij MI6 maar daartoe heeft hij geen toegang, stelde hij. Of zijn getuigenis veel uithaalt, is twijfelachtig. Zelfs de rechter die het onderzoek leidt, kon enige ironie niet onderdrukken.