Blu-ray heeft hd-dvd nu echt verslagen

Toshiba staat op het punt zich onvoorwaardelijk over te geven in de strijd over de videostandaarden. Zijn hd-dvd-formaat is definitief uitgeschakeld door Sony’s Blu-ray. Het bestuur van Toshiba zal deze week bijeenkomen om te beslissen of er een halt moet worden toegeroepen aan de hd-dvd-productie. Het is niet fijn om je te moeten overgeven, maar Toshiba restte geen enkele keuze meer, nadat winkelketen Wal-Mart het voorbeeld van Warner Brothers was gevolgd en zijn voorkeur voor Blu-ray had uitgesproken.

Het product van Toshiba kon goedkoper geproduceerd worden, maar was technologisch minder geavanceerd. Het was niet goedkoop genoeg om Microsoft, een van Toshiba’s partners, ervan te overtuigen de schijfjes in zijn gamesconsole, de Xbox, te stoppen. Deze keer heeft kwaliteit en niet de prijs de doorslag gegeven.

Meer dan twintig jaar geleden lag dat anders. In de eerste slag om de videostandaarden werd het duurdere, maar kwalitatief betere Betamaxformaat van Sony verpletterd door het rivaliserende VHS, hoewel Sony de strijd nog een decennium lang heeft volgehouden. Deze keer zal Toshiba de technologie naar verwachting al na slechts twee jaar vaarwel zeggen. Het steunen van technologieën die eigenlijk al het onderspit hebben gedolven trekt een zware wissel op de winst. Geen wonder dat beursmakelaars zich haasten om Toshiba aan hun lijstjes met ‘te kopen’ aandelen toe te voegen.

Aan de andere kant is een winnende technologie niet altijd een garantie voor makkelijke verdiensten. Zeker, Intel heeft fortuin gemaakt op het gebied van microprocessoren, maar grote winstmarges zijn in de consumentenelektronica over het algemeen geen lang leven beschoren. Binnen een paar jaar veranderen topproducten in gebruiksartikelen waarop lage rendementen worden behaald. Beleggers lijken te vrezen dat Sony door deze vloek zal worden getroffen. De aandelenkoers van het concern steeg afgelopen maandag slechts met 1 procent, terwijl Toshiba een koerssprong van 6 procent maakte.

Voor Sony is Blu-ray de sleutel tot zijn grootste markt – die voor videogames. Zijn gameconsole Playstation 3 heeft een ingebouwde Blu-ray-speler, die het mogelijk maakt om honderd uur video op te slaan. Uiteindelijk zou er sprake kunnen zijn van concurrentie van internetdownloads, maar voorlopig geeft de ingebouwde Blu-ray Sony een waardevolle voorsprong.

Toch domineert Sony deze technologie niet op de manier waarop Apple dat met de iPod doet. Sony heeft partners in de technologie en heeft de productie voor een deel uitbesteed aan concurrenten. Microsoft zal Blu-ray waarschijnlijk in de loop der tijd opnemen in zijn eigen Xbox-console. Sony zal aan de verkopen van zijn concurrenten wel wat royalty’s overhouden, maar het concern zal de leiding moeten nemen op het gebied van kosten en kwaliteit om Blu-ray werkelijk vruchten te laten afwerpen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com