Bij Loretta hebben problemen een duidelijke oplossing

‘Goh, een orchideeëndokter’, zegt Loretta Schrijver in het middagprogramma van omroep Max. ‘Daar heb ik nou nog nooit van gehoord.’ Ze staat naast een man in een witte jas achter een rijtje lichte, wapperende bloemetjes. De man kijkt een beetje verongelijkt. ‘Echt niet? We hebben anders enorme media-aandacht gekregen hoor.’

In de huiskamerachtige en wat ouderwets verlichte studio van Omroep Max behandelt Loretta in rustig tem-po prangende kwesties van plantenverzorging tot vluchtelingenwerk. Om geen misverstanden te laten bestaan over de plattelandse gezelligheid hangt de poster van een weiland achter twee openslaande deuren.

Het is een prettige afwisseling na de uitzendinggemist-marathon vol schreeuwerige Peter R.-logica die ik net keek. Wat is nou waar? Wie heeft er nou gelijk? Gek word je ervan. Bij Loretta hebben problemen een duidelijke oplossing. We leren hoe vaak de orchidee water moet krijgen (eens in de week) en dat je de plant nadrukkelijk niet moet verzuipen. ‘Ja, het is natuurlijk een tropische plant’, vult Loretta aan.

En kijk eens aan, de moeder van Loretta is dol op orchideeën en bovendien jarig. ‘Alsjeblieft mama!’, roept de presentatrice tegen haar bejaarde moeder op de eerste rij. Applaus klinkt op, terwijl de net gereanimeerde bloemensteel op mama’s schoot alweer omknakt.

Niet alleen Loretta’s moeder, ook bejaarde hond Schobbie heeft een plek gekregen in het programma. Kennelijk vormt de medebrenging van familieleden en huisdieren een secundaire arbeidsvoorwaarde bij presentatoren boven bepaalde leeftijd: tekkel Sinatra, de huisgenoot van Hans van Willigenburg, houdt het ook al jaren vol als sidekick op de radio.

De oude Schobbie heeft een eigen Hyves met 244 vrienden (dat kan Sinatra weer niet zeggen), waar baasje Loretta berichtjes op achterlaat. Zo weten we dat hij verlegen is, slecht balletjes vangt en een ‘veelzijdige eter’ is. Ineens wordt me duidelijk hoe Hyves toch aan die miljoenen leden komt.

Terwijl Schobbie in een hoekje van de studio ligt te slapen maakt Loretta een bruggetje naar het volgende onderwerp. Ze vraagt gast Hans Liberg wat hij met knopen heeft. Deze bevestigt de onmisbaarheid ervan, als het op kleding aankomt.

We zien een pretentieloze reportage over de Amsterdamse knopenwinkel ‘Knopenwinkel’. De eigenaresse onderstreept het belang van haar koopwaar: ‘De knoop is het sluitstuk van alle kleding’, zegt ze, en over het aanbod: ‘Sommigen hebben twee gaatjes, sommigen vier’. IJzersterke knopenwinkellogica. Een enorme rust daalt op mij neer.

Aaf heeft tot en met 2 maart vakantie.