Bedreigde Deense cartoonist uit hotel in Kopenhagen gezet

De Deense cartoonist die bekend werd door zijn omstreden spotprent over de profeet Mohammed met een tulband in de vorm van een bom moet zijn hotel om veiligheidsredenen verlaten. Volgens de publieke zender Danmarks Radio (DR) beschouwt de directie van het hotel de aanwezigheid van de 73-jarige cartoonist Kurt Westergaard en zijn vrouw als een te groot ‘veiligheidsrisico’. de directie heeft de tekenaar om die reden gevraagd te vertrekken.

Vorige week bleek dat Westergaard het slachtoffer dreigde te worden van een moordcomplot. De politie hield de mogelijke daders al een aantal maanden in de gaten, maar achtte de situatie op 12 februari te gevaarlijk geworden en ging over tot aanhouding van Tunesiërs en een Deen van Marokkaanse afkomst

De tekenaar verbleef, op advies van de geheime dienst, al in het hotel sinds november. Het is onduidelijk waar Westergaard nu naartoe moet. Volgens de politie zou het nog steeds te gevaarlijk zijn als hij naar huis terug zou keren.

De afgelopen dagen is het in verschillende steden in wijken waar veel immigranten wonen onrustig. Maar volgens de autoriteiten houden die rellen niet rechtstreeks verband met de cartoon-kwestie. De jongeren zeggen gefrustreerd te zijn omdat ze te weinig kansen krijgen. De autoriteiten vinden dat ze hun situatie aan zichzelf te wijten hebben. (DPA)