Aruba juridisch zelfstandig na opheffen Antillen

Willemstad, 19 febr. Aruba behoudt een eigen procureur-generaal (PG) na de opheffing van het Antilliaanse staatsverband. De Nederlandse minister van Justitie mag in de toekomst ook niet ingrijpen op Aruba. Dat is minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) overeengekomen met de Arubaanse premier Oduber. Zaterdag sloot Hirsch Ballin een akkoord met Curaçao en Sint-Maarten, die na de ontmanteling van de Antilliaanse regering per medio december aparte landen binnen het Koninkrijk worden, om samen één procureur-generaal te delen. Ook werd afgesproken dat de Nederlandse minister van Justitie mag ingrijpen bij ernstige criminaliteit in de nieuwe landen. Aruba heeft sinds 1986 een aparte status. Daardoor is Arubaanse goedkeuring vereist om de staatkundige veranderingen tussen Nederland en de Antillen te kunnen doorvoeren.