1 kijken

Met de club The New York Cosmos, kochten Amerikaanse zakenlui ook paar van de beste spelers ter wereld. Onder wie de Braziliaan Pelé, hier afgebeeld.

Voetbal

Dvd Once in a lifetime, Het ongelooflijke verhaal van The New York Cosmos, 22,99 euro, 96 minuten

Hoe een paar succesvolle en vooral rijke zakenmannen het Amerikaanse volk eind jaren zeventig enthousiast kreeg voor voetbal, de sport die in Europa al decennia razend populair was. Ze kochten een club, The New York Cosmos, en kochten daar ook een paar van de beste spelers ter wereld bij. Zoals de Braziliaan Pelé, en Franz Beckenbauer. De sterspelers – wel aan het einde van hun carrière – tilden het niveau van het voetbal in de VS omhoog en het volk werd enthousiast. De club ging van 50 supporters, „voornamelijk familie en vrienden”, naar 80.000 toeschouwers per wedstrijd. Een vermakelijke documentaire in jaren-70-stijl waarin de spelers en zakenlui terugblikken. Over één ding zijn ze het eens: ze hadden de tijd van hun leven. Om teleurstelling te voorkomen: de naam Cruijff staat weliswaar prominent op de doos, maar zijn rol in de documentaire is te verwaarlozen. Niet zo gek, hij heeft wel in Amerika gevoetbald maar nooit bij The New York Cosmos. En Pelé wilde niet geïnterviewd worden voor de documentaire. (HR)