Wilders geweigerd door KLM

KLM heeft vanochtend uit veiligheidsoverwegingen geweigerd PVV-fractievoorzitter Geert Wilders mee te nemen op een vlucht naar Moskou. Wilders maakte deel uit van een delegatie van Tweede Kamerleden die voor een werkbezoek naar Rusland vloog.

Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij bleek bij het inchecken dat er speciale verzoeken waren omtrent de veiligheid van het Kamerlid. „Dat moet van tevoren bij ons worden gemeld. Dat was niet het geval. Daarom konden we hem niet meer meenemen.” De delegatie vertrok rond negen uur zonder Wilders. In de loop van de ochtend werd besloten dat hij met een volgende vlucht alsnog naar Moskou kon. Die zou met ruim een uur vertraging omstreeks half twee vanmiddag vertrekken.

Wilders, die beveiligd wordt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, zei vanochtend: „Mijn beveiligers dachten dat er een grapje werd gemaakt. Van de KLM zelf heb ik niets gehoord.” Volgens hem was zijn reis wel goed aangemeld. „Ik weet dat er zelfs met de piloot contact is geweest. Maar goed, als ik straks meekan ben ik er een paar uur later. Dat is te overzien.”

Een NCTb-woordvoerder zegt dat de reis op 12 februari, en daarmee op tijd, is aangemeld. Er zouden vanmorgen bij KLM geen extra verzoeken zijn gedaan.