Weer lijst Weense bloedbank met Boogerd

Er is een serieus justitieel onderzoek naar biatleten en wielrenners die bloeddoping in Wenen hebben gehad.

Duitse media durven de lijst met namen niet te geven.

Opnieuw is een groot aantal sporters én artsen in verband gebracht met een bezoek aan de Weense bloedbank Humanplasma. Niet alleen de beste Duitse en Oostenrijkse biatleten, maar ook vijf (ex)renners van de Rabobankwielerploeg (Michael Rasmussen, Michael Boogerd, Denis Mentsjov, Joost Posthuma en Pieter Weening) staan op een lijst van dertig sporters en drie artsen, naar aanleiding van een anonieme aanklacht die vorige week bij het Openbaar Ministerie in Wenen werd ingediend.

Het Weense Bundeskriminalamt wil de namen van de sporters die ervan worden verdacht zich tussen 2000 en 2006 bij Humanplasma van bloeddoping te hebben bediend, niet vrijgeven. Maar intussen kan een groot aantal Oostenrijkse en Duitse media wel beschikken over de lijst, dankzij het werk van een Duitse onderzoeksjournalist. Zij willen echter de lijst om ‘ethische redenen’ (nog) niet publiceren, omdat zij een maand geleden zich – zo bleek achteraf – te buiten zijn gegaan aan ‘suggestieve berichtgeving’ over visites van over het algemeen dezelfde sporters aan Humanplasma. Ook toen werden Rasmussen, Boogerd en Mentsjov genoemd. Maar met name de Duitse televisiezender ARD was iets te voortvarend en moest later zijn excuses aanbieden deze namen te hebben genoemd.

De Oostenrijkse nieuwswebsite www.oe24.at durfde het als enige wel aan de lijst het afgelopen weekeinde openbaar te maken. Tijdens een congres over sportjournalistiek in Dortmund, georganiseerd door het Institut für Journalistik in Dortmund en Sportnetzwerk (een Duitse club van sportjournalisten die zich sinds twee jaar inzet voor internationaal maatschappelijk-kritische sportjournalistiek), probeerden vertegenwoordigers van de meest serieuze Duitse media als ARD, ZDF en Süddeutsche Zeitung en Frankfurter Allgemeine Zeitung, ethici en wetenschappers zich een houding te geven tegenover de dopingberichtgeving van de laatste maanden. De namen in het nieuwe Weense dossier waren bekend, maar niemand waagde ze te noemen. Er is nog geen bewijs. Wat nu?

Toch dient de aanklacht serieus genoemd te worden. Zo was te horen, De Tiroler Tageszeitung die vorige week met de eerste berichtgeving kwam, is daarentegen allerminst voorzichtig. Zij noemt vier Weense hotels waar de sporters bivakkeerden en de plek waar het zou hebben plaatsgevonden. Zoals Blutdepotseminar in Pechtoldsdorf bij Wenen. Bovendien worden betrokkenen medici genoemd die van bloeddoping alles weten. Waarom het naar buiten kwam? Omdat er een verzekeringsfraude zou zijn, in verband met de ‘behandeling’ en ‘vergoeding’ van dergelijke methoden.

De Duitse biatlonbond heeft intussen serieus gereageerd, tijdens het wereldkampioenschap van afgelopen weekeinde in Östersund in Zweden. Wereldkampioenen worden genoemd, alsmede de ex-olympisch kampioen Sven Fischer, tegenwoordig co-commentator bij ZDF. Fischer zei zaterdagavond voor het ZDF dat hij op de lijst staat. Hij ontkende iets met bloeddoping te maken te hebben. Zijn verontwaardigde trainers en collega’s willen intussen een schadeclaim indienen bij de instanties die de namen van biatleten naar buiten brengen. Wie? Het OM of de media? Zij hebben maar één verklaring: onzin. Toch worden namen genoemd van mensen die bij Humaneplasma hebben gewerkt en op eigen initiatief een kliniek voor bloeddoping hebben opgezet, zoals transfusie-expert Paul Höcker die in Pechtoldsdorf het ‘Blutdepotseminar’ is begonnen. En dan is er de connectie met artsen uit de voormalige DDR, voor wie doping de gewoonste zaak van de wereld was, en uit Wit-Rusland, waar de experts zitten. Zij weten wie er geweest zijn. Het is niet zomaar een verhaal.

Opmerkelijk in de Weense bloedbankzaak is dat bloeddoping zolang het om behandeling (invriezen dan wel manipulatie) van eigen bloed is volgens de Oostenrijkse wet niet illegaal is. Genoemde sporters zouden daarom niet strafbaar zijn. Het Oostenrijkse OM wil het weten. Wat deden Fischer, Rasmussen, Mentsjov én Boogerd en co in Wenen of op een ander filiaal in Oost-Duitsland waar hun bloed zou zijn gemanipuleerd?

‘Verdachtjournalismus’ heette het afgelopen weekeinde tijdens het congres in Dortmund. Prof. dr. Claus Eurich van de Technische Universität Dortmund, ethicus en filosoof, zei het nog: „Wat moeten we als het op tien procent na bewezen is. Zwijgen? Nee. Publiceren en ter discussie stellen. We hebben recht op een verklaring waarom sporters sporten en doping nemen en waarom journalisten menen dat te moeten aankaarten. Sportbedrijven is een vorm van existentialisme, doping is dat ook. Omdat de mens iets wil doen om zijn bestaan te rechtvaardigen. Veroordeling is te gemakkelijk, verontwaardiging is een stap verder en leidt tot de vraag: is doping echt zo verwerpelijk?”

Bekijk de lijst met namen via nrcnext.nl/mijnnext