Veel fraude bij privégebruik van lease-auto

De Belastingdienst verwacht „tientallen miljoenen euro” te vorderen van automobilisten die te veel privéritten maken met de auto van hun werkgever.

Uit een controle van een eerste groep van 5.500 autorijders, vanaf januari vorig jaar, is gebleken dat 17 procent fraudeerde. Dat zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Het opsporen van de fraude leverde de fiscus een bedrag op van 5,7 miljoen euro, bestaande uit naheffingen en boetes. De hoogte van de naheffing en boete varieerde per automobilist, afhankelijk van de cataloguswaarde van het voertuig. Gemiddeld bedroeg de naheffing ongeveer 6.000 euro.

Circa 200.000 gebruikers van lease-auto’s hebben bij de fiscus aangegeven jaarlijks minder dan 500 privékilometers te rijden in de ‘auto van de zaak’. Van leaserijders die onder de grens van 500 kilometer blijven, houdt de werkgever minder loonheffing in. Werkgevers van leaserijders die méér dan 500 kilometer privé rijden, moeten 22 procent van de nieuwwaarde van de auto optellen bij het loon waarover belasting moet worden betaald.

De fiscus kondigde vorig jaar aan hen strenger te gaan controleren. Dat gebeurde nadat uit een steekproef was gebleken dat „ten minste 25 procent” van hen onjuiste opgaven deed over het aantal kilometers, zegt de woordvoerder. De Belastingdienst voerde de controles uit met behulp van speciale auto’s. Die leggen, bijvoorbeeld, bij grensovergangen het rijgedrag vast. Maar ook bij winkelcentra, pretparken, woonboulevards en bouwmarkten „in het hele land” worden controles gehouden, aldus de woordvoerder van de Belastingdienst.

Controle-units maken daar foto’s van kentekens, waarna de fiscus uitzoekt of de bestemming ver afligt van van de woonplaats van de bestuurder. „Het is niet zo dat iemand die één keer is geflitst, meteen een boete of naheffing krijgt opgelegd”, zegt de woordvoerder. Het vermoeden van fraude moet ernstig zijn, waarbij de Belastingdienst ook kijkt naar de verplichte rittenregistratie van de betrokkene. Aan de hand van de rittenregistratie mag de betrapte automobilist dan alsnog aantonen niet de fout te zijn ingegaan.

De Belastingdienst is volgens de woordvoerder geschrokken van de overtredingen. „We gaan er toch vanuit dat de mensen de regels naleven. Maar 5,7 miljoen is een hoog bedrag.”