‘Transacties van Kerviel al eerder onderzocht’

Al in september van 2007 was er een onderzoek gaande naar de transacties van Jerômé Kerviel, de handelaar die de Franse bank Société Générale in grote problemen bracht. Dit schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

Het onderzoek werd gedaan door een manager van Fimat, het effectenhuis dat toen in handen was van Société Générale. De manager werd gealarmeerd door de hoge commissies die werden betaald aan Fimat-werknemer Moussa Bakir. Bakir, die vorige week werd verhoord, verrichtte een aantal transacties voor Kerviel.

Société Générale onthulde in januari dat Kerviel tegen de regels in voor 50 miljard euro had gespeculeerd op een aantal Europese indexen zonder zich tegen de risico’s in te dekken. Toen de bank hierachter kwam en de posities binnen twee dagen verkocht, ontstond een verlies van 4,9 miljard euro, de grootste bankfraude ooit.

Of het verlies minder groot zou zijn geweest als het onderzoek van september diepgaander was geweest is onduidelijk. De manager die de zaak onderzocht was ook druk bezig met de fusie van Fimat met Calyon Financial. Uit deze fusie ontstond Newedge, de naam waaronder de firma nu werkt. Toen de fraude werd ontdekt was het onderzoek van de manager nog niet afgerond.

De fraude heeft tot problemen geleid bij de Société Générale. Vorige week werden er tegen een forse korting aandelen uitgegeven om nieuw kapitaal aan te dragen om het verlies te compenseren. Het gezichtsverlies is groot. Er wordt druk gespeculeerd over een overname van Société Générale.