‘Toshiba stopt met opvolger dvd-schijf’

Toshiba is van plan om te stoppen met HD-DVD, een van de twee potentiële opvolgers van de dvd-schijf. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron bij het bedrijf. HD-DVD was in een hevige concurrentiestrijd gewikkeld met Blu-Ray van onder meer Sony.

Zowel HD-DVD als Blu-Ray kunnen films met betere beeld- en geluidskwaliteit dan dvd weergeven, oftewel high definition (HD). De strijd om de opvolger van de dvd lijkt ten einde, zegt Reuters.

Dat nieuws komt niet als een verrassing, want de afgelopen maanden liet Toshiba de prijs van zijn HD-DVD-spelers al stevig zakken om marktaandeel terug te winnen van de meer succesvolle Blu-Ray-spelers. Bij elke HD-DVD speler werden ook vijf of zes speelfilms cadeau gedaan. Maar zelfs met die gratis extra’s kon Toshiba het niet winnen van het marketinggeweld van met name Sony.

In januari maakte filmmaatschappij Warner bekend dat het ook films in Blu-Ray formaat wil uitbrengen. Dat blijkt de nekslag te zijn geweest voor Toshiba, de belangrijkste producent van HD-DVD. Uiteindelijk brengt nu driekwart van de filmindustrie titels uit in Blu-Ray formaat.

Zowel de HD-DVD producenten (Toshiba mede ondersteund door Microsoft) als de makers van Blu-Ray apparatuur (onder meer Sony, Philips en Hitachi) hoopten met de bijbehorende high definition spelers net zoveel succes te hebben als met de platte tv-schermen, die nu in veel huiskamers staan. Maar de consument bleek niet happig op een nieuw apparaat, zolang het niet zeker was of er voldoende filmtitels voor beschikbaar zouden zijn. Elektronicafabrikanten verwachten dat, nu Toshiba de handdoek in de ring gooit, mensen eerder geneigd zijn om een Blu-Ray speler te kopen. Het is echter de vraag of de Blu-Ray markt net zo groot zal worden als die van de huidige dvd. Veel filmmaatschappijen, ook in de porno-industrie, experimenteren met filmverkoop en -verhuur via internet. Dat is veel goedkoper omdat er geen schijf, geen doosje en geen transportkosten meer bij komen.