TNT dreigt met vertrekken van Duitse markt

Post- en expressbedrijf TNT dreigt zich terug te trekken van de Duitse markt, als daar de invoering van het minimumloon van 9,80 euro per uur niet wordt afgeblazen. Dit heeft topman Peter Bakker van TNT vanmorgen gezegd tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Duitsland voerde eind vorig jaar het minimumloon in voor postbezorgers. Volgens TNT wordt concurrent Deutsche Post hierdoor bevoordeeld. TNT betaalt nu gemiddeld 7,50 euro per uur, Deutsche Post 11,60 euro. TNT moet op de Duitse markt btw afdragen, Deutsche Post niet.

Bakker: „De Europese Commissie moet zich hier ook over buigen. Dit is zo’n duidelijk geval van protectionisme. Onze kostprijs komt door invoering van het minimumloon in Duitsland op een niveau dat tweeënhalf keer zo hoog ligt als dat van Deutsche Post.”

TNT Post had in Duitsland vorig jaar een omzet van 233 miljoen euro en bood werk aan 14.000 mensen. Het operationele verlies bedroeg 31 miljoen. Door invoering van het minimumloon kan het verlies dit jaar verder oplopen. TNT heeft een proces aangespannen tegen de Duitse staat over het minimumloon. De zaak dient begin maart. Bakker zegt er op te vertrouwen de zaak te zullen winnen. „Zo niet, dan zullen wij onze positie op de Duitse markt moeten heroverwegen.”

Bakker zei verder dat TNT een voorziening heeft genomen van 110 miljoen euro om de kosten van de sanering van de Nederlandse postdivisie te kunnen doorvoeren. De nettowinst daalde hierdoor met 5,4 procent naar 783 miljoen. De reorganisatie van de postdivisie werd in 2006 aangekondigd en leidt tot het verlies van ongeveer 6.500 arbeidplaatsen. „Dit aantal is niet veranderd”, zei Bakker. Vorig jaar vertrokken al 2.500 mensen bij TNT Post. TNT boekte over 2007 een omzet van 11 miljard euro, een stijging van 9,5 procent ten opzichte van 2006. Vooral de expressdivisie droeg hieraan bij.

Bakker noemde de vooruitzichten voor TNT „goed”, ondanks een verslechterend economisch klimaat.