Televisie Voorkeur

De Israëlische documentairemaakster Taliya Finkel onderzocht de bewering van haar vader dat haar oom geen familielid was maar een KGB-spion die de identiteit van zijn broer had aangenomen. Maar dan blijkt uiteindelijk dat haar vader aan paranoïde schizofrenie lijdt. Over my dad’s body, België 2, 23.40-0.50u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de ChristenUnie. Heeft de partij haar eigen stempel kunnen drukken op het kabinetsbeleid? En hoe doen de drie bewindslieden van de ChristenUnie het? Ned.1, 18.00-18.45u.

Netwerk. Portret van de 66-jarige Japanse dressuurruiter Hiroshi Hoketsu, de oudste Japanse deelnemer aan de Olympische Spelen ooit: hij is bijna 67. Verder geven de voorzitters van de jongerenorganisaties van het CDA, PvdA en de ChristenUnie geven hun oordeel over een jaar kabinet-Balkenende. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nova. Reportages over Ajax en over minister Kramer die horizonvervuilende windmolens wil verbieden. Verder aandacht voor de ontwikkelingen in Kosovo, met commentaar van de Russische ambassadeur en Hans van den Broek en een verslag uit Rawalpindi over de Pakistaanse verkiezingen. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

Kleuter Mipham ontdekt Bhutan. De vader van Mipham komt uit Buthan, zijn moeder is Nederlandse. Vorig jaar woonde Mipham een paar weken in Bhutan. Zijn moeder, programmamaakster Elies Miller, filmde alles wat hij in die periode meemaakte. Hieruit werd een lange documentaire gemonteerd en een vijftiendelige serie korte reisverslagen die vanaf vandaag dagelijks te zien is in KRO Kindertijd. Ned.3, 13.07-13.12u.

Schepper & Co. Gesprek met de nieuwe voorzitter van de moslimvrouwenorganisatie Al Nisa, Leyla Çakir, over emancipatie. Verder: organist Hayo Boerema legt uit hoe het komt dat er steeds minder goede organisten zijn. En: Josette van Leeuwen werd vier jaar geleden getroffen door borstkanker. Met behulp van yoga wist ze een nieuwe levensstijl te vinden en helpt ze lotgenoten daar ook mee. Ned.1, 17.05-17.35u.

Secrets Of The First Emperor. Qin Shi Huang Di was de eerste soevereine keizer van de Qin-dynastie. Deze dynastie – de naam China is van de naam afgeleid – begon in 221 voor Christus. Met realistische reconstructies en 3D-animaties komt de wereld van Di tot leven. National Geographic, 19.00-20.00u.

Kassa 2. Onderzoek naar de bewering dat Evianwater het lichaam ontgift en naar de parkeertarieven in grote steden. Ned.2, 19.25-19.55u.

Klootwijk aan zee: Schaal- en schelpdieren. Over ‘scheermeesen’, en hoe ze aan de wal worden gebracht. Ook gaat Klootwijk in gesprek met bioloog Niels Daan, van wie hij hoort dat in Nederland bakken vol langoustines worden aangevoerd. Maar waar blijven die dan daarna? Herhaling. Ned.2, 19.55-20.25u.

Radar. Minister Vogelaar (PvdA) voor Wonen, Wijken en Integratie reikte vorige week het honderdduizendste energielabel uit. Eind vorig jaar concludeerde Radar al dat de invoering van het energielabel bepaald niet vlekkeloos verliep. Vandaag de vraag hoe het er nu voor staat. Verder: Radar kreeg veel klachten over meubelbedrijf Jencikova. Late levering, slechte service en een onbereikbare klantenservice zorgen voor veel ergernissen bij de klanten. Een woordvoerder van Jencikova is in de studio om tekst en uitleg te geven. Ned.1, 20.30-21.10u.

Panorama: Bottled water, who needs it? Reportage over de Britse verslaving aan flessenwater. De Britten geven jaarlijks twee miljard euro aan flesjes water uit. Behalve ‘dom’ is dat volgens de Britse minister van Milieu zelfs moreel onaanvaardbaar. BBC1, 21.30-22.00u.

Verloren land. In de zesde aflevering over familiegeschiedenissen zoeken Paul Ambach en zijn dochter Marilyn naar sporen van hun ouders en grootouders, Jozef Ambach en Daizy Ouziël. Jozef en Daizy overleefden allebei de holocaust. Daizy bleef tot aan het einde van de oorlog ondergedoken in een klein dorpje in de Ardennen, Jozef vluchtte naar Lyon, maar werd toch opgepakt. De bevrijding kwam net voor hij naar Auschwitz kon worden getransporteerd. Paul en Marilyn proberen het traject te reconstrueren dat beiden aflegden. België 2, Canvas, 21.40-22.00u.

documentaire

Damals nach dem Krieg. Vierdelige documentaireserie over het leven in Duitsland vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de hongerwinter van 1946-1947. ARD 21.00-21.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Rudi van Dantzig maakt zijn eerste publieke optreden, nadat bij hem vijf jaar geleden een ernstige vorm van kanker werd geconstateerd. De choreograaf, danser en schrijver blijkt nu ook dichter. De jonge zanger Thomas Berge vertelt over de twee grote concerten die hij binnenkort geeft, over zijn real life-soap bij de TROS en over de aandacht van zijn vrouwelijke fans waarmee hij wordt overspoeld. Menno Bentveld presenteert, geholpen door Frank Lammers. Ned.3, 19.30-20.25u.

Phara. De theatermakers Arne Sierens en Chokri Ben Chikha vertellen over de toneelvoorstelling Broeders van Liefde, de Pakistaanse schrijfster Naema Tahir geeft commentaar op de verkiezingen in haar land. België 2, Canvas, 23.05-23.40u.

sport

ABN AMRO Tennistoernooi. Eerste toernooidag. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden. Ned.1, 16.20-17.25u.

Belga Sport. Aflevering: Bernard Hinault, het ontembare monster. Met o.a. de ‘legendarische overlevingstocht’ Luik-Bastenaken-Luik van 1980. België 2, 22.10-23.05u.