Soetendorp na veertig jaar rabbijn-af

Soetendorp na veertig jaar rabbijn-af Den Haag, 18 febr. Rabbijn Awraham Soetendorp droeg zaterdag voor de laatste keer in zijn functie van rabbijn de Tora-rol door de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag. Soetendorp nam in verband met het bereiken van de 65-jarige leeftijd na veertig jaar afscheid van zijn gemeente. Hij ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een van de prominente vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in Nederland. Hij streed tegen antisemitisme en zette zich in voor de mensenrechten. Als overlevende van de Tweede Wereldoorlog vertelde hij zijn levensverhaal op vele middelbare scholen. Hij overleefde de oorlog doordat hij als kind werd hij ondergebracht in een katholiek gezin. Ook zijn ouders overleefden. Ze emigreerden naar Israël, maar keerden in 1953 terug. Soetendorp ijverde ook voor betere relaties tussen joden, christenen en moslims. Zijn laatste dienst werd drukgezocht, maar zelf besteedde de rabbijn niet veel aandacht aan zijn vertrek. „Wat regelmatig terugkeert, is belangrijker dan wat eenmalig is”, zei hij. Foto Jaime Halegua Abraham Soetendorp viert zijn 65 verjaardag en afscheid als rabbijn van de Liberale Joodse Gemeente Den Haag. Halegua, Jaime