Snack-televisie op een minischerm

In de loop van dit jaar kunnen abonnees van KPN tv kijken op hun mobieltje.

Het beeld is vloeiend en scherp, maar zappen duurt zeven seconden.

Vooral nieuws en sport lijken geschikt voor mobiele tv. Foto AP A man checks his phone at the World Mobile Phone Congress, in Barcelona, Spain, Thursday, Feb. 14, 2008. The Congress, is expected to bring together more than 50,000 industry executives from some 1,300 companies. (AP Photo/Manu Fernandez) Associated Press

Het is een aparte ervaring: kijken naar haarscherpe beelden van een snookertoernooi op een schermpje dat amper de breedte heeft van een biljartbal. In Nederland moeten we er nog een paar maanden op wachten, maar op het Mobile World Congres in Barcelona konden bezoekers al zappen tussen televisiezenders op mobiele telefoons.

Toestelfabrikanten als Nokia, Samsung en LG toonden daar geavanceerde mobieltjes waarmee gebruikers naar tv-zenders als Eurosport, BBC World, CNN en Euronews kunnen kijken. Deze toestellen, die zo’n 500 euro kosten, maken gebruik van DVB-H, een uitzendtechniek waarmee je op mobiele telefoons het tv-signaal kunt ontvangen. Eurocommissaris Viviane Reding (Informatiesamenleving) zei in december dat dit dé standaard voor mobiele tv moet worden. Zij wil dat Europese burgers deze zomer al het EK voetbal en de Olympische Spelen op hun mobieltjes kunnen volgen.

Het is nog maar de vraag of Nederlanders dat tegen die tijd kunnen. Telecombedrijf KPN, dat als eerste deze vorm van mobiele televisie gaat aanbieden, liet tijdens het congres weten dat het niet zeker is dat het bedrijf deze grote sportevenementen haalt. Volgens Marco Visser, directeur van KPN Mobiel Nederland, is het bedrijf nog bezig haar netwerk voor DVB-H in gereedheid te brengen. Daarnaast is het bedrijf nog in onderhandeling met televisiezenders en wordt bekeken welke toestellen KPN gaat verkopen bij de introductie.

Eén van de mobieltjes met DVB-H is de Nokia N96, die vorige week in Barcelona werd gepresenteerd. De televisiebeelden op het zeven centimeter brede schermpje lopen vrijwel vloeiend. Slechts af en toe is een kleine hapering zichtbaar. Ook op deze miniatuurtelevisie zijn de nieuwsheadlines van BBC World leesbaar. Alleen het zappen gaat minder snel dan op een gewone tv: na zeven seconden verschijnt een andere zender.

Televisie kijken op de mobiele telefoon kan al in Nederland, maar alleen via het UMTS-netwerk voor mobiel internet. Door het beperkte aanbod en de matige beeldkwaliteit is dit nog geen succes. De nieuwe DVB-H techniek biedt beter beeld. „Net als bij games op een mobieltje, is de beeld- en geluidskwaliteit cruciaal”, zegt Erwin van der Valk van Samsung Benelux.

Volgens Visser van KPN kunnen abonnees van mobiele tv straks in eerste instantie tien tot twaalf kanalen ontvangen. „We denken dat mensen in ieder geval dezelfde zenders willen als op hun eigen televisie. Daarnaast willen we een aantal kanalen speciaal voor mobiele televisie aanbieden.” Deze moeten kortere fragmenten uitzenden, bijvoorbeeld een nieuwskanaal met korte bulletins. „Uiteindelijk willen we toe naar een andere vorm van televisie op de mobiele telefoon, een soort snack-tv.”

Die korte uitzendingen zijn volgens Niek van Veen, onderzoeker bij Forrester Research, essentieel. „De programma’s die nu op televisie worden uitgezonden zijn te lang voor op een mobiele telefoon. Mensen gaan geen half uur naar hun mobieltje kijken.” Volgens hem zijn met name kort nieuws, videoclips en de hoogtepunten van sportuitzendingen.

Marco Visser van KPN verwacht dat de abonnementskosten voor mobiele televisie „richting 10 euro per maand” komen te liggen. Van Veen noemt dit een „flink bedrag” en een „grote barrière” om massagebruik van mobiele televisie te realiseren. „Mensen zijn niet snel bereid om te betalen voor mobiele diensten. Het kan verstandig zijn om ze eerst gratis aan te bieden.” Voorlopig is KPN de enige mobiele aanbieder die in Nederland mobiele tv gaat lanceren. Een woordvoerder van T-Mobile zegt: „We zien mobiele tv nog niet als dé killer application voor mobiele telefoons.”

Bekijk hoe een snookerwedstrijd er uitziet op een Nokia N96: nrc.nl/media