Retour Den Haag-Brussel

**RETRANSMITTING TO CLARIFY BANNER READS KOSOVO IS FREE** Albanians are seen passing a banner which reads, "Kosovo Is Free", in the Albanian capital of Tirana, Sunday, Feb. 17, 2008. People throughout Albania were celebrating Kosovo's independence Sunday, as the national flag fluttered from state buildings and private homes alike. (AP Photo/Hektor Pustina) Associated Press

‘Nieuwe feiten’ als zout in PvdA-wond

Het is voor verschillende oppositiepartijen een geliefd onderwerp om zout in PvdA-wonden te strooien: de Nederlandse politieke steun aan de Irak-oorlog in 2003. De sociaal-democraten stonden altijd voorop om een onderzoek te eisen maar lieten die wens vallen toen ze toetraden tot het huidige kabinet. Onbespreekbaar voor premier Balkenende, gênant voor ons, valt nog steeds morrend in PvdA-gelederen te horen. Maar ja, wil je proeven van de macht dan is wat gewetenswroeging onontbeerlijk. Eén gaatje liet de PvdA open: bij „nieuwe feiten” zou men kunnen terugkomen op het besluit. En dus neemt de oppositie elke gelegenheid te baat om een ‘nieuw feit’ uit te venten.

Afgelopen dinsdag vroeg Harry van Bommel (SP) een interpellatiedebat met de premier aan over een Amerikaans rapport waaruit zou blijken dat Washington 935 keer gelogen heeft over de redenen om Irak binnen te vallen. Donderdag bleek NOVA alle bewindslieden van het toenmalige kabinet anoniem naar de Irak-kwestie te hebben gevraagd. Veertien wilden niet; negen vonden dat de oorlog op twijfelachtige gronden is begonnen. Weer een nieuw feit, meent Alexander Pechtold (D66). Minister Van Middelkoop (Defensie, CU) begrijpt niet wat wat de oud-bewindslieden bezield om anoniem over de Irak-zaak te praten. Gewetenswroeging misschien? (JO)

VVD en CDA zien elkaar draaien

Oude liefde roest wel. Konden CDA en VVD het ruim een jaar geleden nog prima met elkaar vinden, in de oppositie hebben de liberalen het CDA onlangs gepromoveerd tot vijand nummer één; en dus niet de ex-partijgenoten Wilders en Verdonk.

Tweede Kamerlid Henk Kamp (VVD) opende gisteren in televisieprogramma Buitenhof de aanval. Het verwijt van ‘draaikont’ kan tegenwoordig carrières breken, dus presenteerde de immigratiewoordvoerder een ‘CDA-draaiboek’. Was het CDA niet eerst tegen een generaal pardon, tegen dubbele nationaliteit en voor een verbod op gezichtsbedekkend kleding? Inmiddels zijn ze volgens Kamp op al die punten gedraaid.

Er zijn wel meer draaiers in Den Haag, kaatste CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel terug. Was de VVD niet vóór kilometerheffing en nu tegen? „Om maar te zwijgen over het woord integratie, dat in het verkiezingsprogramma van Rutte letterlijk nul keer voorkwam.”

De VVD vlucht naar voren om de aandacht af te leiden van interne problemen, denkt van Geel, die de liberalen „niet meer degelijk, warrig en puur opportunistisch” noemt. Hoog tijd voor een nieuw beginselprogramma. „Want dan weten we weer met welke VVD we te maken hebben: die van Rutte, die van Kamp of toch die van Verdonk.” (PV)

Stilte rond Kosovo

Voor een keer zijn het kabinet Balkenende IV en de SP het gloeiend eens: Nederland moet niet overhaast de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen. Tiny Kox, SP-senator en lid van de Raad van Europa gaf dit weekeind een verklaring uit waarin hij de Europese Unie waarschuwde de „doos van Pandora” in de Balkan niet te openen door achter de Amerikanen aan te hollen met een snelle erkenning van Kosovo.

Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken (CDA), is al even voorzichtig. Nederland wil eerst de nog te schrijven grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring van de nieuwe staat bestuderen. Kortom: zorgvuldigheid, want Den Haag afficheert zich als de stad van vrede, veiligheid en recht. Misschien speelt ook mee dat de Servische bondgenoot Rusland niet moet worden uitgedaagd. Nederland is sinds kort partner van Gasprom, ’s werelds grootste gasbedrijf, en heeft geen behoefte aan beschadiging van de betrekkingen met Rusland. (RCJ)

Bijdragen: Roel Janssen, Joost Oranje en Paul Vereijken