President van Cyprus verliest verkiezingen

De president van Cyprus, Tassos Papadopoulos, is er niet in geslaagd herkozen te worden. Hij kreeg gisteren minder stemmen dan zijn tegenkandidaten Ioannis Kassoulides en Demetris Kristofias.

Kassoulides is ex-minister van Buitenlandse Zaken; Kristofias leider van de communistische AKEL-partij. De laatste twee zullen in de tweede ronde, zondag, bevechten wie de nieuwe president van Cyprus wordt. Kassoulides kreeg gisteren 33,51 procent van de stemmen, Kristofias 33,29 en Papadopoulos 31,79.

De nederlaag van Papadopoulos kwam als een grote verrassing. Algemeen wordt die nederlaag gezien als een teken dat de Grieks-Cyprische bevolking weer openstaat voor serieuze onderhandelingen met de Turks-Cyprioten over hereniging van het eiland. In 2004 zeiden de Grieks-Cyprioten, mede op aanbeveling van Papadopoulos, massaal nee tegen een vredesplan van de Verenigde Naties.

Tijdens de verkiezingscampagne zei Papadopoulos enige malen dat hij nog steeds achter zijn ‘nee’ tegen het VN-plan stond. Zowel Kassoulides als Kristofias bracht daar tegen in dat de afwijzing van de hereniging de Grieks-Cyprioten in een groot internationaal isolement heeft gestort (de Turks-Cyprioten stemden massaal voor) en dat het mede daarom tijd wordt om de bakens te verzetten.

Zondag wordt duidelijk wie de nieuwe president wordt. Kassoulides ligt internationaal gezien het beste. De ex-minister, nu lid van het Europees Parlement, was in 2004 als een van de weinige Grieks-Cyprische politici voorstander van het VN-plan. In een gesprek met deze krant zei Kassoulides, van huis uit arts, ooit de kwestie-Cyprus als een „geestesziekte” te zien: Turks-Cyprioten zijn doodsbang voor overheersing door Grieks-Cyprioten maar dezen zijn op hun beurt weer doodsbang dat de Turks-Cyprioten gemene zaak maken met Turkije.

Zijn concurrent Dimitris Kristofias is leider van de machtige AKEL-partij en is mede populair omdat hij een ‘eenvoudige man’ is gebleven en nooit echt deel is gaan uitmaken van de Grieks-Cyprische elite. Ook hij is nu voorstander van nieuwe gesprekken met de Turks-Cyprioten maar in 2004 was hij, net als Papadopoulos, tegen het VN-vredesplan. Pikant genoeg zou dat deze week zijn sterkste troef kunnen zijn. De Grieks-Cyprioten die gisteren hun stem aan Papadopoulos gaven zullen Kristofias door zijn ‘nee’ van 2004 mogelijk meer vertrouwen dan Kassoulides.