Optimisme houdt ADO in leven

Fans van de noodlijdende voetbalclub ADO Den Haag demonstreerden zaterdag en bezochten gisteren de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, dat schuldenvrij is na een bijna-faillissement.

Geen ziekte is erg genoeg om de toestand van ADO Den Haag te beschrijven, zo bleek zaterdag op het Spuiplein. Tussen zo’n vijfhonderd grof gebekte demonstrerende groen-gele fans stond John Arzbach, interim-directeur van de voetbalclub die een onbekende, oplopende miljoenenschuld moet wegwerken. Hij kwam nog niet tot een akkoord met de gemeente en twee investeringspartijen, maar daar neemt een Haags clubicoon als Lex Schoenmaker geen genoegen mee. Arzbach hoorde het die middag tientallen keren: het is niet voor te stellen dat ADO verdwijnt.

Een dag later neemt de helft van de supporters die een petitie tot steun aanboden aan wethouder van sport Sander Dekker, de buscombi naar Deventer, voor de eerste-divisiewedstrijd van ADO Den Haag tegen Go Ahead Eagles. Voetbal tussen twee volksclubs, bijna was het twee jaar eerder al afgelopen geweest. In februari 2005 stond de geel-rode aanhang uit De Adelaarshorst bij het stadhuis voor de raadsvergadering waarin over het lot van de club werd besloten.

Het was de eerste werkdag van Hans van der Zalm als interim-directeur bij Go Ahead Eagles. „Ik was zo kort bij de club dat ze mij bij het stadhuis niet herkenden”, herinnert hij zich. „Ik kwam er niet in. Buiten in de sneeuw stond ik tussen honderden fans en hoorde ik alle verhalen. Dat had ik voor geen miljoen willen missen.”

Van der Zalm (52) groeide op bij het Zuiderpark, het stadion dat ADO Den Haag heeft verlaten voor een door de gemeente betaald onderkomen in het Forepark. Het was in de tijd dat Aad Mansveld nog speelde, de volksheld naar wie supporters het ‘vervloekte’ nieuwe stadion willen vernoemen. „Het is een fantastische club. Maar ik kon net niet meer doen dan John Arzbach veel sterkte en wijsheid wensen.”

Want de schuld van ADO Den Haag is een veelvoud van de vijf miljoen euro die Van der Zalm als interim-directeur moest wegwerken bij het nu schuldenvrije Go Ahead Eagles. „Wij behoren tot de tien gezondste clubs van Nederland, maar het leiden van een betaaldvoetbalorganisatie is heel lastig. De bedrijfsmatige kant is eenvoudig, maar bij een voetbalclub gaat het om voetbal. Dan komen er zo veel speciale dingen bij kijken als stadioninrichting, beveiliging en spelersbeleid. Je weet gewoon niet alles en komt altijd voor onverwachte tegenvallers te staan.”

Het zijn de ‘lijken in de kast’ bij ADO Den Haag die een investeringspartij voorlopig deden afhaken. Ook wil een meerderheid van de gemeenteraad (PvdA, VVD) vooralsnog geen geld meer steken in de voetbalclub. „Een gemeente kan niet ongelimiteerd een voetbalclub blijven spekken en sponsoren”, stelt fractievoorzitter Marieke Bolle van de PvdA in Den Haag. Maar waar de grens voor gemeentes ligt, bleek de afgelopen jaren van Leeuwarden tot Maastricht, waar de lokale profclubs uiteindelijk toch werden gered.

De gemeente Deventer wendde twee jaar geleden een faillissement van Go Ahead Eagles mede af. De gevolgen daarvan maakte de huidige ADO Den Haag-speler Geoffrey Knijnenburg de afgelopen twee seizoenen mee. „Go Ahead Eagles voerde een realistisch beleid met één duidelijke boodschap: dit nooit meer”, zegt de aanvaller. „De club sprong niet gek om met geld en daardoor hadden we een smalle selectie. Het pakte gelukkig voor de club snel goed uit. De ploeg haalde de nacompetitie en de club wist een beetje winst te behalen. Ik heb gemerkt dat iedereen binnen de club heel ambitieus was in de moeilijke periode. Het was mooi om deel uit te maken van dat groeiproces.”

Bij ADO Den Haag probeert de clubleiding de spelersgroep niet te bezwaren met het wankele perspectief, heeft Knijnenburg gemerkt. „Wij worden er buiten gelaten. Elke dag komt er nieuws naar buiten over de club en dan is het beter rust te creëren op het veld. Natuurlijk volg je het wel en is er een extra belang om te presteren. Als wij een goede eindsprint in de competitie hebben, spreekt de club weer meer aan in de stad.”

In tegenstelling tot Go Ahead Eagles staat het bestaansrecht van ADO Den Haag binnen de gemeente ter discussie, en niet wegens de bedenkelijke reputatie van de fans. De competitiewedstrijd in Deventer trekt zo’n 4.500 toeschouwers, evenveel als de gemiddelde wedstrijd in Den Haag, een stad met vijf keer zoveel inwoners.

„Het zou mij niet verbazen als ADO Den Haag de eerste is die echt verdwijnt”, zegt Hans van der Zalm. „Het probleem is dat investeerders en gemeente bereid moeten zijn geld in de prullenbak te gooien. Een voetbalclub steunen doe je uit emotie, niet om winst te maken. Het is de slechtste investering die je kunt bedenken, tenzij het Real Madrid is.”

ADO Den Haag wint in Deventer op treurige wijze met 2-1. Richard Knopper, de voormalige aanvoerder van Vitesse, werkt een half uur lang ongeïnspireerd zijn warming-up af en vloekt als hij tien minuten voor tijd moet invallen. Maar hij maakt wel het winnende doelpunt. Zo’n tweehonderd ADO-supporters zingen Harrie Jekkers na. Zij zouden nog steeds met niemand willen ruilen. „Niemand houdt er serieus rekening mee dat ADO Den Haag zal ophouden te bestaan”, zegt Knijnenburg. „Misschien is dat alleen gebaseerd op optimisme, maar je kunt het toch ook gewoon niet geloven?”