Nuon profiteert van groei handel en productie

Energiebedrijf Nuon heeft afgelopen jaar zijn winst zien stijgen dankzij een sterke toename van de productie- en handelsopbrengsten. De nettowinst kwam in 2007 uit op 875 miljoen euro, 15 procent hoger dan vorig jaar. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Het bedrijfsresultaat van de productie- en handelsactiviteiten van Nuon, de voornaamste drijfveer van de winstgroei, steeg met 337 procent ten opzichte van vorig jaar naar 546 miljoen euro. De handelspoot van Nuon houdt zich bezig met de inkoop van energie (gas, kolen) voor het opwekken van elektriciteit, maar handelt ook onafhankelijk van de eigen productie.

Nuon-topman Ludo van Halderen: „We hebben het afgelopen jaar zeer goede zaken gedaan op het gebied van productie en handel.” De omzet van het energiebedrijf nam in 2007 licht toe: met 1 procent ten opzichte van vorig jaar naar 5,65 miljard euro.

Volgens Van Halderen, die vorige week bekendmaakte in april af te zullen treden, werden de resultaten licht gedrukt door een aantal onvoorziene omstandigheden. De gedwongen splitsing (vanaf 1 juli 2008) in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf zou aanzienlijke kosten voor Nuon hebben meegebracht. Nuon overweegt deze schade te verhalen op de Nederlandse regering.

Ook het mislukken van de fusiepoging tussen Nuon en concurrent Essent zou de resultaten onder druk gezet hebben. Volgens Van Halderen zouden de kosten zijn opgelopen naar 19 miljoen. De botsing van de Apachehelikopter van Defensie met een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard in december vorig jaar zou 14 miljoen euro hebben gekost.

Nuon beraadt zich momenteel op de toekomst. Het bedrijf overweegt een samenwerking met een internationale partner via fusie of overname. Over concrete plannen wilde Van Halderen niets kwijt. Nuon zou geïnteresseerd zijn in een alliantie met het Deense Dong of het Zweedse Vattenfall. Ook het Russische Gazprom zou „een mogelijkheid zijn”, zegt van Halderen.