Northern Rock genationaliseerd

De Britse overheid heeft gisteren besloten de bank Northern Rock tijdelijk te nationaliseren. Dat meldde minister van Financiën Alistair Darling op een persconferentie. De bank was in de problemen gekomen door de internationale kredietcrisis. Het is zeer uitzonderlijk dat in West-Europa een overheid een groot bedrijf nationaliseert. In september haalden klanten massaal hun geld van hun rekening, toen Northern Rock, een spaar- en hypothekenbank, in de problemen kwam. De Britse overheid schoot te hulp met 25 miljard pond (33 miljard euro) aan leningen en gaf daarnaast garanties. Het totaal bedraagt 55 miljard pond, meldt de BBC. De Britse overheid was bezig de bank te veilen en had tot 17 maart de tijd om te kiezen tussen een verkoop en nationalisatie. Dan moeten de Britten een reddingsplan indienen bij de EU. Die moet er op toezien dat bedrijven geen oneerlijke staatssteun krijgen.