Nieuw offensief Uruzgan

Nederlandse militairen zijn samen met Afghaanse en Amerikaanse militairen begonnen aan een offensief om de Talibaan uit delen van de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan te verdrijven. De operatie Pathan Gahr speelt zich af rond het plaatsje Deh Rawood, dat al maanden in de greep is van de Talibaan.

Dat heeft het ministerie van Defensie in Den Haag vandaag bekendgemaakt. Zaterdagavond zijn Amerikaanse militairen van de 82ste Airborn Division in actie gekomen in het gebied. Nederlandse militairen zullen naar verwachting deze week bijspringen.

Volgens een woordvoerder van Defensie is de tegenstand van de Talibaan op dit moment „minimaal”. Mogelijk hebben de strijders het gebied al verlaten voordat de ISAF-militairen het introkken of hebben vorige acties van de Amerikanen en het Afghaanse leger de strijders verdreven.

Defensie laat weten dat het de bedoeling is de Talibaan te verjagen, waarna posten voor het leger en de politie kunnen worden opgebouwd om het gebied uit handen van de Talibaan te houden.

Een half jaar geleden kwamen grote gebieden in en rond Deh Rawood onder controle van de rebellen. Politieposten werden door de strijders ingenomen. De Talibaan voerden er een schrikbewind. Volgens Defensie werd de bevolking onderdrukt en vonden er openbare terechtstellingen plaats. Nederlandse patrouilles konden het gebied nauwelijks meer in. Drie weken geleden raakten Nederlandse militairen er betrokken bij een vuurgevecht met de Talibaan. Twee Nederlandse militairen stierven door eigen vuur.

Bij een zelfmoordaanslag elders in Afghanistan, in de provincie Kandahar zijn zondag meer dan tachtig doden en zeventig gewonden gevallen. Het is een van de dodelijkste aanslagen sinds de verdrijving van het Talibaan-regime in 2001.

Uruzgan: pagina 3