Nationalisatie van Britse bank

De in moeilijkheden geraakte Britse hypotheekbank Northern Rock, die al sinds september vorig jaar op de been is gehouden met overheidssteun, wordt genationaliseerd. Dit heeft de Britse regering gisteren bekendgemaakt.

De handel in aandelen van de bank op de beurs werd vanmorgen gestaakt. De regering zal een noodwet indienen die de nationalisatie mogelijk maakt. Het is voor het eerst in decennia dat een grote Britse onderneming wordt genationaliseerd. De overheid neemt financiële verplichtingen op zich voor een bedrag van ruim 100 miljard pond (134 miljard euro).

Het besluit werd vooral door de Conservatieve oppositie gehekeld. Premier Gordon Brown verdedigde het vanmiddag echter op een persconferentie als „het juiste besluit op het juiste tijdstip".

De ontknoping volgde na maandenlange pogingen van de regering particuliere gegadigden te vinden voor een overname van Northern Rock. De biedingen van twee resterende kandidaten, een consortium onder leiding van Virgin-entrepreneur Richard Branson en een managementteam van Northern Rock zelf, waren echter naar het oordeel van de regering onvoldoende. De belastingbetaler zou er te veel geld bij inschieten.

Minister van Financiën Alistair Darling, die het besluit aankondigde, kreeg vanmorgen felle kritiek te horen van de Conservatieve woordvoerder George Osborne. Deze stelde dat dit de dag was dat de „economische competentie van de regering sneuvelde”. Volgens hem had de regering al in een eerder stadium een particuliere oplossing moeten vinden.

Northern Rock kon in september niet meer aan zijn verplichtingen voldoen, omdat het bedrijf voor de financiering van zijn hypotheken sterk leunde op de internationale kapitaalmarkt.

Nationalisatie: pagina 10, 11