Kosovo wordt onafhankelijk, EU verdeeld

Kosovo heeft gisteren eenzijdig zijn onafhankelijk uitgeroepen. Het parlement nam, zonder de Kosovo-Servische leden, gistermiddag unaniem een verklaring aan, waarin de onafhankelijkheid van het „democratische multi-etnische Kosovo” werd geproclameerd.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zoeken vandaag in Brussel naar „een gemeenschappelijk platform” als reactie op de eenzijdige uitroeping van de onafhankelijkheid.

De EU is sterk verdeeld over de erkenning. Spanje liet vanochtend weten het onafhankelijke Kosovo zeker niet te erkennen omdat de eenzijdige uitroeping het internationale recht zou schenden; vijf of zes andere EU-leden erkennen de onafhankelijkheid ook zeker niet of twijfelen nog.

Rusland riep gisteravond de Veiligheidsraad van de VN in spoedzitting bijeen, maar slaagde er niet in de raad ertoe te brengen de onafhankelijkheidsverklaring „ongeldig en nietig” te verklaren.

Servië liet direct weten niet met de nieuwe republiek te willen samenwerken; het zal de onafhankelijkheid „nooit” erkennen, zo zei president Boris Tadic. Premier Vojislav Koštunica hekelde de „unilaterale en illegale” uitroeping van de Kosovaarse onafhankelijkheid en de VS wegens hun medewerking. De naam van president Bush zal „in zwarte letters” worden bijgeschreven in de geschiedenis van Servië, zo zei Koštunica.

Tot vanmiddag had geen enkel land de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. De meeste landen, inclusief de VS, hebben de uitroeping van de onafhankelijkheid ter kennisgeving aangenomen.

Naast Servië en Rusland heeft ook China sterk negatief gereageerd op de eenzijdige uitroeping van de onafhankelijkheid van Kosovo. Het liet weten „diep bezorgd” te zijn omdat er „een negatieve invloed op de stabiliteit van de Balkan” van uit zou gaan. China is met name bezorgd over een mogelijke precedentwerking. Taiwan, dat formeel deel uitmaakt van China, overweegt zijn onafhankelijkheid uit te roepen en China is ook bevreesd voor separatisme in Tibet en Xinjiang. Sri Lanka, dat kampt met het Tamil-separatisme, liet weten door de eenzijdige uitroeping van de onafhankelijkheid van Kosovo „de wereldvrede” in gevaar te zien.

’s Avonds werden in Belgrado de Amerikaanse en de Sloveense ambassade – Slovenië is voorzitter van de EU – met stenen bekogeld. Een aantal politiemannen raakte daarbij gewond. (Reuters, AFP)

Commentaar: pagina 7