Kosovo vrij op basis van plan van Ahtisaari

Kosovo zal zich volgens de gisteren door het parlement aangenomen onafhankelijkheidsverklaring houden aan het Ahtisaari-plan, het voorstel van de Finse diplomaat die ruim anderhalf jaar lang heeft bemiddeld tussen de Kosovo-Albanezen en de Serviërs.

Dat betekent dat Kosovo instemt met internationaal toezicht door de EU en de legering van een internationale vredesmacht en zich verplicht de etnische minderheden en hun culturele erfgoed te beschermen. Het Ahtisaari-plan werd door Rusland in de VN geblokkeerd, maar de EU en de VS houden er toch aan vast.

„Kosovo is trots, onafhankelijk en vrij”, zei premier Hashim Thaçi gisteren. „We hebben nooit het geloof verloren in de droom dat we op een dag tussen de vrije naties van de wereld zouden staan. Vandaag doen we dat. Kosovo wordt een staat voor allen, met gelijke rechten.” De Kosovaarse president, Fatmir Sejdiu, zei dat Kosovo „geen paradijs vanaf de eerste dag” is, maar de onafhankelijkheid, zo voegde hij daaraan toe, is „de sleutel naar de ontwikkeling” van het land.

Gistermiddag werd honderden Servische oud-strijders in militair uniform de toegang tot Kosovo geweigerd; ze wilden tegen de onafhankelijkheid demonstreren.

Thaçi zei zaterdag, verwijzend naar het Kosovaarse verzet tegen het Servische gezag en de slechte relaties met de Servische minderheid, dat „een treurige pagina” uit het verleden nu moet worden omgeslagen. Hij verzekerde dat de Kosovo-Serviërs zich in Kosovo veilig kunnen voelen.

In Belgrado noemde de minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, het EU-besluit een missie naar Kosovo te sturen ter vervanging van die van de VN „schandelijk”. Hij zei dat Servië zijn relaties met de EU en EU-landen die Kosovo erkennen, zal heroverwegen. Servië, zei hij gisteren, zal noch met de EU-missie, noch met Kosovo samenwerken. Milan Ivanovic, een van de leiders van de Kosovo-Serviërs, sprak van „een illegale bezetting” van Kosovo door de EU.

De leider van de Servisch-orthodoxe kerk in Kosovo, bisschop Artemije, noemde het zaterdag „schandelijk” dat het Servische leger heeft beloofd niet militair op te treden om de onafhankelijkheid van Kosovo te verhinderen. Volgens de bisschop moet Servië Rusland om wapens en vrijwilligers vragen om „een militaire aanwezigheid in het bezette Kosovo te vestigen”. (Reuters, AP, AFP)

Meer achtergronden op nrc.nl/kosovo