Kernreactor in afbouw, in Noord-Korea

Kernreactor in afbouw, in Noord-Korea Yongbyon. De kernreactor op het nucleaire complex Yongbyon in Noord-Korea wordt ontmanteld. Maar dit proces wordt door het regime in Pyongyang vertraagd, omdat de Verenigde Staten niet opschieten met de beloofde hulp. Dat zeggen twee Amerikaanse wetenschappers die deze week het complex mochten bezoeken. Het regime in Pyongyang beloofde vorig jaar volledige inzage in zijn nucleaire activiteiten, in ruil voor financiële steun en politieke concessies van de VS. De reactor in Yongbyon werd in juli stilgelegd. In december begon Noord-Korea onder Amerikaans toezicht met de verwijdering van brandstofstaven uit de kernreactor. Op de foto is een hal van het nucleaire complex te zien. Alleen de afzuigkappen hangen er nog. Foto AP, W.K. Luse In this photo released by U.S. researchers who visited North Korea, a machining hall with lathes removed and ventilation hoods still in place is seen at the Yongbyon Nuclear Center in North Korea Thursday Feb. 14, 2008. North Korean officials said they slowed the removal of fuel rods from the country's Yongbyon reactor because the United States and other nations have fallen behind in supplying aid under an Oct. 3 disarmament pact, said Siegfried Hecker, a Stanford University physicist, and Joel Wit, a former State Department expert on the North, after a visit to the complex this week. (AP Photo/W.K. Luse/HO) Associated Press

De kernreactor op het nucleaire complex Yongbyon in Noord-Korea wordt ontmanteld. Maar dit proces wordt door het regime in Pyongyang vertraagd, omdat de Verenigde Staten niet opschieten met de beloofde hulp. Dat zeggen twee Amerikaanse wetenschappers die deze week het complex mochten bezoeken.

Het regime in Pyongyang beloofde vorig jaar volledige inzage in zijn nucleaire activiteiten, in ruil voor financiële steun en politieke concessies van de VS. De reactor in Yongbyon werd in juli stilgelegd. In december begon Noord-Korea onder Amerikaans toezicht met de verwijdering van brandstofstaven uit de kernreactor.

Op de foto is een hal van het nucleaire complex te zien. Alleen de afzuigkappen hangen er nog.