KCO succesvol in Verenigde Staten

De Amerikaanse tournee van het Koninklijk Concertgebouworkest heeft veel lovende recensies opgeleverd, waarin het orkest wordt gerekend tot de absolute wereldtop. The Los Angeles Times veronderstelt zelfs dat het Amsterdamse orkest bij een verkiezing voor het beste orkest ter wereld nog meer stemmen zou kunnen krijgen dan de orkesten in Wenen en Berlijn.

Volgens de krant speelde het orkest tijdens de twee concerten in Los Angeles bovenmenselijk, magisch en spectaculair. „De luide bijval van het publiek na de Vijfde symfonie van Mahler evenaarde bijna het volume waartoe het orkest in staat is.”

De tournee met negen concerten in San Francisco, Los Angeles, Boston, Washington en New York stond onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons, die eveneens vaak wordt gerekend tot de wereldtop. „Het gebeurt niet vaak, maar soms wordt de beste levende dirigent de leider van het beste orkest ter wereld”, zegt The New York Sun.

The Los Angeles Times zegt dat Jansons soms verschillende componisten min of meer hetzelfde kan laten klinken, maar prijst de stralende gloed en de flexibele tempi in de Tweede symfonie van Brahms.

The Boston Globe looft de veelkleurigheid van het orkestspel in La mer van Debussy en de Symphonie fantastique van Berlioz: ‘technicolored splendor’. The Washington Post schrijft dat het Concertgebouworkest zo menselijk en delicaat omging met de Vijfde symfonie van Mahler: als een reus die een eitje een roodborstje wiegt.

Volgens The New York Times speelt het Concertgebouworkest onder Jansons niet in een gelijkgeschakelde internationale stijl, maar met behoud van de oude luisterrijke kwaliteit en het specifieke karakter.