een weekeinde vol voetbal

PSV lijkt de datum van het kampioensfeest bijna te kunnen plannen. De Eindhovense voetbalclub voorkwam zaterdag in de uitwedstrijd tegen Willem II op de valreep nieuw puntenverlies: 0-1. Aanvoerder Timmy Simons benutte zes minuten voor tijd een strafschop en zorgde er daarmee voor dat PSV negen punten voorsprong behoudt op de concurrentie. „De gelukkigste heeft gewonnen”, zo oordeelde PSV-trainer Sef Vergoossen.

PSV heeft, in vergelijking met de concurrentie, niet het zwaarste programma. De koploper moet op bezoek bij Roda JC, FC Utrecht, Vitesse en NEC. In Eindhoven neemt PSV het nog op tegen Ajax, FC Groningen, FC Twente, De Graafschap en Heracles Almelo.

Vitesse-trainer Aad de Mos had Feyenoord dit seizoen nog niet „zo matig” zien voetballen. Toch wonnen de Rotterdammers gisteren met 1-0 op eigen veld. „Dankzij een verdwaald schot van De Guzman en twee wereldreddingen van Timmer”, mokte De Mos, die met zijn ploeg minimaal een punt had verdiend in de volle en zonnige Kuip. De Haagse voetbalveteraan noemde doelman Henk Timmer na afloop de „Hollandse Gomes”, naar de PSV-goalie die de laatste weken in topvorm is.

Feyenoorder Nicky Hofs kreeg gisteren van Vitessenaar Theo Janssen in De Kuip een flinke schop te verwerken. Daarmee veroorzaakte de boosdoener enige commotie binnen de familie, aangezien de kleine Hofs met de nicht van de robuuste Janssen samenwoont. Beiden waren ooit ploeggenoten van elkaar in Arnhem. „Ja, dat was geen goede actie van mij”, gaf de middenvelder van Vitesse ronduit toe. „Ik draaide me om, stak mijn been uit en zag daarbij Nicky over het hoofd”, verwees Janssen fijntjes naar de geringe lengte van de Feyenoorder.

NEC heeft tegen Excelsior verzuimd aansluiting te vinden met de middenmoot van de eredivisie. Trainer Mario Been was met zijn ploeg aan een prima reeks bezig, maar stuitte zaterdagavond in stadion De Goffert op de overlevingsdrang van de Rotterdamse staartploeg: 0-1. Spits Geert den Ouden besliste het spannende duel na rust met zijn twaalfde competitietreffer. Excelsior heeft nu de laatste plaats overgedaan aan Willem II.

De Graafschap moest gisteren een gasbrander inzetten om het speelveld te ontdooien voor de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. De Doetinchemmers beschikken als een van de weinige eredivisieclubs niet over veldverwarming. De Graafschap verloor met 0-1 van NAC.

VVV-Venlo heeft gisteren in de Galgenwaard drie belangrijke punten behaald door met 4-1 van FC Utrecht te winnen. De overwinning was alleszins verdiend, hoewel de thuisclub danig was verzwakt door blessures en schorsingen. FC Utrecht speelde bovendien vanaf de zeventien minuut met tien man nadat Tim Cornelisse een rode kaart kreeg voorgehouden toen hij met een overtreding Edwin Linssen van een doelpunt had afgehouden.

Patrick Kluivert loodste zaterdagavond Lille naar een thuiszege op Rennes (3-1). De spits maakte het eerste en tweede doelpunt voor de club die dankzij de zege aansluiting met de middenmoot vond. Kluivert benutte in de 42ste minuut een strafschop en sloeg in de 53ste minuut opnieuw toe. De geboren Amsterdammer kwam dit seizoen wegens blessures slechts acht duels voor Lille in actie.

Bayern München is door een zege bij Hannover 96 weer alleen koploper in de Duitse Bundesliga. Met Mark van Bommel in de basis won Bayern gisteren met 3-0, door een hattrick na rust van de Italiaanse spits Luca Toni. Bayern München nam door de winst weer drie punten voorsprong op Werder Bremen, dat zaterdag langszij was gekomen door voor eigen publiek 1. FC Nürnberg met 2-0 te verslaan. Hamburger SV klom naar de derde plek door een ruime zege op VfL Bochum (3-0). David Jarolim was bij absentie van Rafael van der Vaart de grote man met twee treffers.

De Spaanse koploper Real Madrid heeft zaterdag de uitwedstrijd bij Real Betis met 2-1 verloren. Royston Drenthe schoot de kampioen al na zes minuten op voorsprong. Barcelona profiteerde in de uitwedstrijd bij Real Zaragoza. De Catalanen wonnen met 2-1 en brachten de achterstand op Real terug tot vijf punten.