Duitsland betaalde tipgeld in affaire

De Duitse regering heeft 4,2 miljoen euro betaald voor de informatie die ertoe heeft geleid dat de Duitse fiscale autoriteiten grootschalige belastingontduiking op het spoor zijn gekomen. Een inval van fiscale rechercheurs bij de topman van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, leidde eind vorige week tot een onderzoek naar massale belastingvlucht via banken in Liechtenstein.

De belastingaffaire kan een vernietigende uitwerking hebben op het economische systeem van Duitsland, zeiden politici en leiders van vakbonden en werkgeversorganisaties afgelopen weekend. „Managers en ondernemers dienen ethiek en verantwoording in ere te houden”, aldus voorzitter Jürgen Thumann van de Duitse werkgeversorganisatie Bundesverband der Deutschen Industrie.

Onregelmatigheden zoals deze komen volgens Thumann steeds vaker voor en kunnen een vernietigende uitwerking hebben op het economische systeem van Duitsland. „De publieke opinie ziet het als een fout van de sociale markteconomie”, aldus Thumann. Diverse ministers, en ook bondskanselier Angela Merkel, hebben zich in soortgelijke, waarschuwende woorden uitgelaten.

De belastende informatie over de belastingvlucht via Liechtenstein is afkomstig van een informant die anoniem wil blijven. Het gaat om een cd-rom met fiscale informatie die bij de Duitse geheime dienst, de BND, terechtkwam. Die gaf het schijfje door aan de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst. Na toestemming van de regering werden er uiteindelijk miljoenen voor betaald.

Ook de naam van Klaus Zumwinkel stond kennelijk op de cd-rom. Bij hem thuis en op zijn kantoor deden fiscale rechercheurs afgelopen donderdag een inval. Deze week zullen waarschijnlijk meer huiszoekingen worden gedaan. Zumwinkel wordt verdacht van het wegsluizen van aanzienlijke geldbedragen via stichtingen naar de Liechtenstein Global Trust, de bank van het Liechtensteinse vorstenhuis. Daarmee zou de topmanager de Duitse fiscus voor minstens 1 miljoen euro hebben opgelicht. Liechtenstein, een Alpenstaatje tussen Zwitserland en Oostenrijk, geldt als belastingparadijs.

De wijze waarop de regering aan haar informatie is gekomen – gefluisterd wordt dat de cd-rom wel eens „helerswaar” kan zijn – zal de komende tijd vermoedelijk ter discussie worden gesteld, denkt een Berlijnse advocaat.

Klaus Zumwinkel heeft in ieder geval alle medewerking toegezegd. Maar zijn reputatie is hoe dan ook beschadigd. Zelden heeft in Duitsland een voorheen gerespecteerde en gelauwerde manager in zo’n korte tijd zo’n diepe val gemaakt.

Net als in Nederland is belastingontduiking in Duitsland een wijdverbreid fenomeen. Schattingen over de bedragen die jaarlijks aan de fiscus worden onttrokken lopen uiteen van 30 tot 50 miljard euro.