Dood van een heilige koe

Zo’n honderd hindoes hielden vorige week een luidruchtige en kleurrijke betoging voor het Lagerhuis in Londen. Zij protesteerden tegen de slacht van een heilige koe in een hindoetempel in Hertfordshire, december vorig jaar. De koe heette Gangotri, was dertien jaar oud en werd gehouden in de tempel van het plaatsje Watford. Terwijl de hindoegemeente een gebedsdienst bijwoonde, had een veearts van de Royal Society for the Protection of Animals (RSPCA) de koe afgemaakt met een dodelijke injectie. Volgens een woordvoerder van de RSPCA had de arts gehandeld uit overwegingen van dierenwelzijn. De koe was na een klacht onderzocht door drie onafhankelijke veeartsen. Zij constateerden dat het dier leed aan spier- en botziekten en was bedekt met zweren. Zij hadden euthanasie aanbevolen.

De demonstrerende hindoes dansten en zongen in het parlementsgebouw en later in het ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken terwijl ze borden omhooghielden met teksten als ‘RSPCA: moordenaars in maatpak’ en ‘terwijl wij bidden, slacht de RSPCA’. De RSCPA, aldus de woordvoerder „respecteert religieuze opvattingen, maar het belangrijkst is een einde maken aan dierenleed. Dat is onze doelstelling en dat verwacht het publiek van ons. Het spijt ons dat we gevoelens hebben gekwetst. Wij delen ons diepe respect voor dieren overigens met veel religieuze gemeenschappen.”

De hindoe-ethiek is niet beperkt tot relaties tussen mensen, maar omvat ook de zedelijke verplichtingen van mensen tegenover de natuur. Hindoes hangen het beginsel aan van ahimsa. Dat betekent ‘weerloosheid’ en komt neer op het niet toebrengen van leed aan andere levende wezens. Mahatma Gandhi legde het uit als geweldloosheid jegens alle leven. Hindoes beschouwen koeien als heilige dieren, ze eten geen rundvlees en het doden van koeien is in India verboden.

De tempel in Watford runt een project ter bescherming van runderen. Oude koeien en stieren uit de omgeving worden er verzorgd en kunnen er een natuurlijke dood sterven. Volgens een woordvoerder van de tempel krijgen zieke dieren als Gangotri 24 uur per dag verzorging om hen ‘beter te maken’. Er zou geen reden zijn geweest om het dier af te maken.

De as van Gangotri is intussen uitgestrooid in het water van de rivier de Ganges.

Deze rubriek geeft wekelijks antwoord op vragen over verschillende religies.

    • Dirk Vlasblom