Blu-Ray verslaat HD-DVD als dvd-opvolger

De strijd om de opvolger van de dvd lijkt afgelopen: volgens persbureau Reuters maakt Toshiba deze week bekend dat het met de ontwikkeling van HD-DVD gaat stoppen. Dat nieuws komt niet als een verrassing, want de afgelopen maanden liet Toshiba de prijs van zijn HD-DVD-spelers al stevig zakken om marktaandeel terug te winnen van de meer succesvolle Blu-Ray-spelers. In januari maakte filmmaatschappij Warner echter bekend dat het ook films in Blu-Ray formaat wil uitbrengen. Dat lijkt de nekslag voor Toshiba, de belangrijkste producent van HD-DVD, te zijn geweest. Volgens geruchten kregen filmmaatschappijen veel geld om voor een formaat te kiezen, maar dit is altijd ontkend.

Zowel HD-DVD (mede ondersteund door Microsoft) als Blu-Ray (ondersteund door onder meer Sony, Philips en Hitachi) bieden betere beeld-en geluidskwaliteit dan dvd. De elektronicafabrikanten hoopten met de bijbehorende high definition afspeelapparatuur net zoveel succes te hebben als de platte tv-schermen. Maar de consument bleek niet happig op een nieuw apparaat, zolang het niet zeker was wat door de filmindustrie ondersteund zou worden. Die keuze lijkt op de strijd tussen VHS en Betamax in de jaren tachtig.

Elektronicafabrikanten verwachten dat consumenten nu meer geneigd zijn om een Blu-Ray speler te kopen. Vraag is of die markt zo groot zal worden als die van de dvd. Veel filmmaatschappijen experimenteren al met filmverkoop en -verhuur via internet; goedkoper omdat er geen schijf meer bij komt kijken.