Berlijn betaalde tipgever 4,2 mln

De Duitse overheid heeft 4,2 miljoen euro betaald voor informatie die heeft geleid tot de onthulling van een omvangrijk belastingschandaal. Het schandaal heeft al de kop gekost aan de bestuursvoorzitter van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel. Het ministerie van Financiën in Berlijn bevestigde gisteren dat de inlichtingendienst BND tipgeld heeft betaald aan een informant die beschikte over een cd-rom met data van een bank in Liechtenstein waar meer dan duizend vermogende Duitsers geld hebben gestort in mogelijke pogingen om de belasting te ontduiken. Vorige week vond al een inval plaats bij Zumwinkel, die wordt verdacht van het verduisteren van 1 miljoen euro. Zumwinkel, die volgens minister van Financiën Steinbrück heeft bekend, legde direct zijn functie neer. Het belastingschandaal leidde tot grote ophef in Duitsland, waar de afgelopen jaren diverse topbestuurders in opspraak kwamen door vermeende zelfverrijking. (Reuters)