Badmintonsters raken Europese titel kwijt

De Nederlandse badmintonsters hebben hun Europese landentitel van twee jaar geleden ingeleverd. De ploeg van bondscoach Martijn van Dooremalen verloor in Almere de finale van de EK landenteams met 3-1 van Denemarken.

Judith Meulendijks kon in het eerste enkelspel niet op tegen de Deense wereldtopper Tine Rasmussen: 13-21 en 14-21. „Ik heb de afgelopen week zoveel gespeeld, dat ik gewoon op was. Ik kon haar tempo niet bijbenen en ik had ook last van een voetblessure”, luidde de analyse van Meulendijks.

Rachel van Cutsen trok de stand gelijk door in een spannend duel Camilla Sörensen te verslaan: 21-19, 19-21 en 23-21. Het dubbel Eefje Muskens/Yao Jie had daarna geen enkele kans tegen de Deensen Helle Nielsen en Marie Röpke: 12-21 en 14-21. „Judith zat er doorheen, kon in het dubbel niet meer aantreden. Dan zoek je een oplossing. Die lag in deze combinatie”, verduidelijkte bondscoach Martijn van Dooremalen zijn keuze voor de onervaren Muskens aan de zijde van de met een knieblessure kampende Yao Jie.

Karina de Wit moest daarna Nederland in de wedstrijd houden door te winnen van Anna Brosolat Jensen. Dat bleek voor de accountant, jaren geleden al gestopt op het hoogste niveau, te veel gevraagd. Ze maakte nog wel een achterstand goed door de tweede game met 21-19 te winnen, maar de Deense was in de beslissende derde game de betere: 21-16.

„Dit is zilver met een gouden randje”, zei Van Dooremalen over de prestatie van zijn vrouwen, die zich in elk geval kwalificeerden voor de finale van de Uber Cup (het officieuze WK landenteams) in mei. „Door de blessure van Yao Jie raakten we onze eerste vrouw in het enkelspel kwijt. Dat hebben we goed opgepakt.”

„Met Karina de Wit hebben we een sterke speelster op de derde enkelspelpositie, ondanks dat ze de laatste jaren nauwelijks nog internationaal speelt. Ze leverde toch een cruciale bijdrage aan het halen van de finale. De overwinningen op Engeland en Schotland waren knap, maar vraten de afgelopen dagen wel energie”, aldus de bondscoach. Hij zag, ondanks de vermoeidheid bij zijn speelsters, toch kansen in de finale. Door de nederlaag van De Wit was het laatste dubbelspel niet meer nodig. „We hebben maximaal gepresteerd met onze jonge groep. We hebben hier geen goud verloren, maar zilver gewonnen.” (ANP)