Arrestaties na Deense rellen

De Deense politie heeft vannacht bijna dertig mensen gearresteerd die betrokken waren bij rellen. Scholen, auto’s en vuilcontainers werden door groepen jongeren vernield of in brand gestoken. Het was de achtste opeenvolgende onrustige nacht in Kopenhagen, Århus en andere steden met veel immigranten.

De rellen worden in verband gebracht met klachten van allochtone jongeren over vermeende discriminatie door de Deense politie. Mogelijk zijn onlusten verder aangewakkerd toen Deense kranten afgelopen week opnieuw een omstreden cartoon publiceerden van de profeet Mohammed met een tulband in de vorm van een bom. De tekenaar van de betreffende cartoon, Kurt Westergaard, was volgens de politie het doelwit van een verijdelde aanslag door twee Tunesiërs en een Deen van Marokkaanse afkomst. Het nieuws daarover was aanleiding voor de hernieuwde publicatie van de cartoon, die deel uitmaakte van een serie van twaalf spotprenten die in 2005 leidden tot felle internationale reacties in moslimlanden.

Premier Anders Fogh Rasmussen heeft de rellen veroordeeld en wees iedere verantwoordelijkheid van de Deense samenleving af. „We moeten duidelijk maken dat de jongeren hiervoor verantwoordelijk zijn, en hun ouders”, zei hij op de Deense televisie. (AP, AFP)