Actief lid van het ‘old boys network’

Voormalig topman Jan Hooglandt van Hoogovens overleed vrijdag op zijn 82ste verjaardag. Hij was al geruime tijd ziek.

De vrijdag overleden Jan Hooglandt behoorde in zijn tijd als bestuursvoorzitter van staalproducent Hoogovens tot de elite van het Nederlandse bedrijfsleven. Niet alleen gaf hij de aanzet tot het uitgroeien van Hoogovens tot een van de meest efficiënte en moderne staalbedrijven ter wereld, hij was ook actief lid van het Nederlandse old boys network.

Regelmatig schoof hij op maandagavond op kasteel De Wittenberg in Wassenaar aan bij de zogeheten Tafelronde, een informeel diner waar ook oud-bankiers (Wijffels, Rinnooy Kan, Kalff), oud-premiers (De Jong, Biesheuvel) en oud-bestuurders van bedrijven (Loudon van Akzo, Tabaksblat van Unilever) aan deelnamen.

In dat gezelschap voelde Hooglandt zich uitstekend thuis. Hij kon er zijn ideeën over internationale samenwerking in het bedrijfsleven en de internationale politiek flink aanscherpen. Dit en het feit dat hij bij veel grote bedrijven commissariaten had (onder meer bij Heineken, Shell en ABN Amro) maakten van Hooglandt een invloedrijk man in het Nederlandse bedrijfsleven.

Hooglandt kwam na zijn studie economie in dienst bij staalbedrijf Hoogovens, waar hij van 1970 tot 1988 in het bestuur zat. Vanaf 1977 was hij bestuursvoorzitter.

Het waren roerige jaren voor Hoogovens, dat in 1972 was gefuseerd met het Duitse Hoesch tot Estel, in die tijd het vierde staalconcern van Europa. Maar de strakke Duitse hiërarchie paste niet bij de Nederlandse consensuscultuur en ook de economische problemen die de oliecrisis in die jaren met zich meebracht lieten in de staalindustrie hun sporen achter. In 1982 verliet Hooglandt het hoofdkantoor van Estel bij Nijmegen en werd de fusie ongedaan gemaakt. De directie keerde terug naar IJmuiden.

De door zijn medewerkers hoog gewaarderde Hooglandt stond weer met lege handen en moest een nieuwe strategie bedenken om de toekomst van Hoogovens, met zijn te kleine thuismarkt, veilig te stellen.

Via miljardeninvesteringen in nieuwe gieterijen en walserijen moderniseerde Hooglandt Hoogovens, dat zich ging toeleggen op producten met meer toegevoegde waarde, waarmee het concern later grote klanten in de auto- en verpakkingsindustrie aan zich bond.

Op het fundament dat Hooglandt had gelegd bouwden zijn opvolgers Van Royen en Van Veen Hoogovens uit tot een van de rendabelste staalconcerns ter wereld. Lang na het vertrek van Hooglandt fuseerde Hoogovens in 1999 met British Steel tot Corus, een fusie die evenals die met Estel meer problemen dan synergievoordelen meebracht. Sinds vorig jaar is Corus in handen van het Indiase Tata Steel.