Zonnig en koud

Dankzij een groot en sterk hogedrukgebied in onze omgeving is het dit weekeinde zonnig. Kwam de middagtemperatuur een week geleden ruim boven de 10 graden uit, inmiddels is koude, droge lucht het land binnengestroomd met als gevolg veel lagere temperaturen dan vorig weekend.

Vanmiddag blijft het koud, want het wordt tussen 2 en 4 graden. De zon schijnt uitbundig en het zal wolkenloos zijn, op misschien een enkele vliegtuigstreep en windveer na. Er waait een schrale oostelijke wind, die bij open water kracht 3 tot 4 bereikt. In de wind en uit de zon lijkt het alsof het nog vriest.

Vanavond gaat het daadwerkelijk vriezen en vannacht is er op veel plaatsen sprake van matige vorst (5 graden of kouder). In het binnenland daalt de temperatuur tegen zonsopkomst naar rond 8 graden, vooral in het zuiden, waar het windstil zal zijn. In de buurt van grote wateroppervlaktes is het minder koud met overwegend lichte vorst. Ook morgen is een zonnige en koude dag, al komt de maximumtemperatuur iets minder laag uit dan vandaag: het wordt maximaal 4 à 6 graden. Overigens zijn deze waarden normaal voor de tijd van het jaar.

De wind draait naar het zuidwesten en is veelal zwak, rond kracht 2. Maandag krijgt het noorden met wolkenvelden te maken.