Water

„Wat smaakt water toch krankzinnig naar niks”, merkt panellid Marjoleine de Vos op. Toch waren de drie panelleden het eens: Contrex was het viest. De vrouwelijke panelleden hadden bovendien beiden dezelfde nummer 1: Spa Blauw. ,,Doet denken aan lekker water uit de kraan”, vond Ellen de Bruin.

Productie: Monique Snoeijen

3. Contrex, Frans bronwater €1,60/1,5 liter Marjoleine de Vos Smaak! Iets dan. Alsof er even iets in heeft gelegen. Maar wat? Een oude citroenschil, een afwasdoekje? Maar voor je aan zoiets toe bent is dat beetje smaak alweer weg. Of zou je juist heel veel mineralen proeven? Dit water doet verlangen naar grotere zuiverheid. Het minst lekker, plaats 5. Ellen de Bruin Smaakt licht chlorig, niet lekker, alsof er een restje zwembadwater of schoonmaakmiddel in zit. Vijfde plaats. Menno Simon Ook hier, mineraal en hard met vreemde weeïge nasmaak, alsof je te lang op de dop van je pen hebt gekauwd. De balans tussen mineraliteit, die voor pittigheid en structuur zorgt en de zuurgraad, die een schralere of zoetere toon geeft, is hier uit evenwicht. Gedeelde vierde/vijfde plaats.

1. Amsterdams kraanwater, €0,00176/liter

Marjoleine de Vos Zacht water. Iets van een smaakje dat vies zou kunnen worden, maar dat niet wordt. Hoewel het woord ‘smaakje’ al iets suggereert dat er niet is. Niet écht. Maar vooruit: ik denk dat dit leidingwater is. En hoewel ik van leidingwater houd, zet ik het nu toch op de vierde plaats.

Ellen de Bruin Dit water smaakt alsof het al heel lang staat, een beetje plastic. Plaats 4.

Menno Simon Soepel en rond bij het eerste slokje, daarna een beetje zepig. Bij langer doordrinken treedt er een licht drogend mondgevoel op, alsof je wangen een beetje stroef worden aan de binnenkant. Derde plaats.

2. Spa, Belgisch bronwater, €0,90/1,5 liter

Marjoleine de Vos Een vrijwillige medeproever beweerde: „Dit water heeft meer karakter dan nummer 1.” Voor zo’n uitspraak neem ik mijn pet af, ik proefde hier juist alleen maar zuiverheid. Zuivere zuiverheid om zo te weggen. Water als water, om een romantitel te citeren (van Willem Brakman). Dat zou je misschien ook ‘lekker’ kunnen noemen als dat niet zo overdreven klonk, want voor lekker is smaak nodig. Hoe dan ook: dit is mijn nummer 1.

Ellen de Bruin Dit is heel lekker, iets zoetig. Het doet denken aan lekker water uit de kraan. Eerste plaats.

Menno Simon Smaakt veel te hard en te schraal, teveel aan calcium en magnesium, de carbonaatzouten van deze mineralen zorgen voor een harde en onaangename smaak. Deze mag een scheutje wasverzachter. Gedeelde vierde/vijfde plaats.

3. Contrex, Frans bronwater €1,60/1,5 liter

Marjoleine de Vos Smaak! Iets dan. Alsof er even iets in heeft gelegen. Maar wat? Een oude citroenschil, een afwasdoekje? Maar voor je aan zoiets toe bent is dat beetje smaak alweer weg. Of zou je juist heel veel mineralen proeven? Dit water doet verlangen naar grotere zuiverheid. Het minst lekker, plaats 5.

Ellen de Bruin Smaakt licht chlorig, niet lekker, alsof er een restje zwembadwater of schoonmaakmiddel in zit. Vijfde plaats.

Menno Simon Ook hier, mineraal en hard met vreemde weeïge nasmaak, alsof je te lang op de dop van je pen hebt gekauwd. De balans tussen mineraliteit, die voor pittigheid en structuur zorgt en de zuurgraad, die een schralere of zoetere toon geeft, is hier uit evenwicht. Gedeelde vierde/vijfde plaats.

4. OGO, (35x zoveel zuurstof) €1,80/ 0,33liter

Marjoleine de Vos Wat smaakt water toch krankzinnig naar niets. Zacht. Koel. Neutraal. Dat zijn de spannende bewoordingen die opkomen. Een tweede plaats?

Ellen de Bruin Dit smaakt heel neutraal, hooguit een beetje stoffig. Derde plaats.

Menno Simon Een lichte, niet onplezierige ijzersmaak die wat structuur geeft, verder een rond, zacht mondgevoel, mooi in balans zonder verstorende elementen. Prima neutrale begeleider van het diner. Eerste plaats.

5. Finé, Japans bronwater, €5,95/liter

Marjoleine de Vos Je vraagt je ook steeds af of je zelf wel zuiver genoeg bent om deze test te doen. Of je niet eerst naar de sauna zou moeten, en dan een boswandeling in heel schone lucht zou moeten maken en dán, misschien, voorzichtig, wat water proeven. Dit bijvoorbeeld. Heel neutraal, om zo te zeggen ‘dorstlessend’ water (Hoe gek moet het worden.) Maar minder zuiver toch dan nummer 2. Een gedeelde tweede en derde plaats met nummer 4.

Ellen de Bruin Lekker, maar niet zo lekker als nummer 2. Dit smaakt alsof er iets aan is toegevoegd, iets van chemische stofjes, maar toch smaakt het niet chemisch. Tweede plaats.

Menno Simon Het lijkt alsof deze ietsje zoeter smaakt, ik denk een iets hogere Ph waarde (minder zuur dus), daardoor licht bollig in de mond, goed in balans, lekker doordrinkwatertje. Tweede plaats.