Vijfhuizen – Halfweg

Fort Vijfhuizen ziet er met zijn afgeronde vormen uit als het project van een megalomane zandkastelenbouwer. Achter het fort is een pad geplaveid met achter elkaar gelegde, naar ik hoop afgedankte, grafstenen. Het voert naar een kippenhok. En naar een gestileerd kanon dat in een hart van hout gevangen zit.

Tijd voor het realisme van de Geniedijk. De grasbegroeide wal is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en extra indrukwekkend doordat een rij majesteitelijke bomen van de kruin een ruggegraat maakt.

Het is lente-achtig koud. De zon verstopt gouden ballen tussen het riet. Een waterhoen ijlt op de punten van zijn lange tenen over de vaart. Vliegtuigen hebben de hemel doorregen met witte krommes.

De route voert weg van de dijk naar een watergebied met massa’s dunne bomen. Het komt uit op een kunstmatige etageberg, een taps toelopend gevaarte. Het ding, het lijkt het ontwerp van een dolle Azteek, maakte deel uit van de Floriade 2002, lees ik. Goed bedoeld, malle-eppie-achtig uitgepakt en nu leuk voor fietsers die hun kuiten willen trainen.

Gauw verder. Via het Haarlemmerbos met zijn weelderige hovenierspaadjes naar de Bulderbaan. „De Polderbaan,’’ verbetert man. Mij best. Het is hoe dan ook intrigerend dat er een officiële wandelroute bestaat die zich ontrolt naast een omstreden landingsbaan van Schiphol. „De vijfde baan,’’ doceert man. Hij weet er meer van, maar de rest van zijn verhaal wordt overstemd door twee wandelvrouwen, die ‘Lang zal ze leven’ in een mobieltje lopen te zingen.

Met de zon warm op onze achterhoofden en onze schaduwen lang vooruit bereiken we, via een strakke weg tussen akkers en stevige hoeves, de Polderbaan.

„Maar het is hier druk,” stelt man beteuterd vast.

Hij had „barre uitgestrektheid’’ verwacht, bekent hij. Iets eenzaams, dat van een curieuze sfeer voorzien zou zijn door de laag overvliegende, enorme vliegtuigen.

Nee hoor. De Polderbaan is een catwalk. Vliegtuigspotters volgen de landende vliegtuigen met camera’s, verrekijkers, laptops en radio-ontvangers. Ze staan in drommen op de speciale spottersplek (die is nog nieuw), met tientallen auto’s in de parkeervakken en jolijterige Amsterdammers die bij de drie snackcaravans Holleedergrappen maken. Maar ze houden zich ook ver daarbuiten op, overal in de berm langs de (toch wel:) Bulderbaan. De spotters houden van bulderen, het landschap doet niet ter zake. Het is ook niet veel zaaks, dus dat geeft niet.

Ik spot een haas. Hij racet voorbij. Een torenvalk wordt weggeblazen door een vliegtuig. Hij herstelt zich, hangt weer fladderstil en gaat door met zijn muizenjacht.

Kaarten 13, 14, 15 uit het Willibrorduswandelpad, uitg. Nederlandse Wandelsport Bond. Halfweg en Vijfhuizen worden verbonden door bus 179 (Halfweg, halte Oranje Nassaustraat) en bus 300 (Vijfhuizen, halte Fortwachter). Overstappen in Hoofddorp, halte Spaarneziekenhuis.