Veel politieagenten boos over bod minister Ter Horst

Deze week deed minister Ter Horst de politie een eindbod voor een nieuwe cao. Veel politiemensen zijn ontevreden. „We dachten allemaal: neemt ze ons nou serieus of niet?”

Fora op de internetpagina’s van de politiebonden stroomden de afgelopen dagen vol met negatieve reacties van vakbondsleden. „Gewoon te gek voor woorden”, „Oh, wat zijn we onder de indruk van minister Ter Horst” en „Een sigaar uit eigen doos”, zijn enkele willekeurige reacties op de website van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP).

Want veel politiemensen zijn allerminst tevreden met het eindbod dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft gedaan. Binnen de Algemene Nederlandse Politie Vereniging – een vereniging met circa 5.000 leden – kan het bod op geen enkele steun rekenen, vertelde voorzitter Ron Tournier gisteren kort na de ledenraadpleging. „De leden hebben zich heel duidelijk uitgesproken; wij moeten weer terug naar de onderhandelingstafel.” 

Het conflict tussen de politiebonden en de minister duurt nu al ruim twee maanden. Enkele weken geleden vroeg Ter Horst voormalig vakbondsbestuurder Doekle Terpstra op te treden als bemiddelaar in de vastgelopen onderhandelingen. Terpstra en de bonden kwamen afgelopen woensdag na twee intensieve onderhandelingsdagen tot een principeakkoord. De minister nam dit letterlijk over.

In het voorstel met een looptijd van drie jaar krijgen politiemensen een loonsverhoging van zo’n tien procent. Per 1 februari 2008 stijgen de salarissen met 3,5 procent, een jaar later komt daar nog eens 3,3 procent bij. In 2010 gaat het nieuwe loongebouw in en afhankelijk daarvan is de loonsverhoging in dat jaar circa 3,25 procent. Daarnaast krijgen alle politiemedewerkers op 1 juli een eenmalige uitkering van 1.200 euro bruto. Een jaar later krijgen ze nog eens 600 euro bruto. Ter Horst waarschuwde de bonden afgelopen week voor afwijzing van het eindbod. „We zijn van heel ver moeten komen. De grens is bereikt. Er zit niet meer ruimte in”, zei ze woensdag.

De bonden vinden het bod niet voldoende. ACP en ANPV eisen voor alle politiemedewerkers 200 euro netto per maand. De grootste bond, de Nederlandse Politiebond (NPB), eist 3,3 procent loonsverhoging per jaar en een tegemoetkoming de zorgverzekeringskosten voor politiemensen met een partner die niet werkt en/of studerende kinderen. Daarnaast wil de NPB hogere vergoedingen voor avond- en piketdiensten.

Kaderleden van de NPB-afdeling Gelderland-Zuid hebben „dit schandalig lage aanbod van de minister” verworpen. De leden noemen het bod „meer een fooi dan een serieuze oplossing voor onze salarisachterstand”. Een „belediging”, zegt voorzitter Ben Donkers van de NPB-afdeling in Gelderland-Zuid. „Het aanbod wordt door de minister heel mooi gemaakt, maar zo’n eenmalige uitkering van 1.800 euro telt niet mee voor het pensioen.” Donkers weet nog goed dat hij aan het begin veel vertrouwen had in Ter Horst. Na haar eerste, teleurstellende bod werd dat vertrouwen volgens hem al een beetje de grond ingestampt. En na het tweede bod, dat nog slechter bleek dan het eerste, „sloeg de vlam in de pan”. „We dachten allemaal: neemt ze ons nou serieus of niet?”

Om een betere cao af te dwingen, hebben politiemensen de afgelopen maanden diverse werkonderbrekingen gehouden en werden lichtere vergrijpen niet meer beboet. Dat kostte de Nederlandse schatkist naar schatting miljoenen. Afdelingsvoorzitter Donkers verwacht dat een meerderheid van de leden van de Nederlandse Politiebond het bod van Ter Horst zal verwerpen. „En dan volgen er weer acties.” Hans van Duijn, voorzitter van de NPB, beaamt dat nieuwe acties „onvermijdelijk” zijn als de leden zich tegen het bod uitspreken.

De leden van de NPB worden volgende week geïnformeerd over het eindbod, tijdens informatiebijeenkomsten en schriftelijk. Daarna krijgen zij een kaart in de brievenbus waarop zij ‘ja’ of ‘nee’ kunnen aankruisen. Begin maart hoopt de NPB de uitslag binnen te hebben. Die wordt dan eerst teruggekoppeld naar de Bondsraad, het parlement. Die raad heeft het laatste woord. „Ik doe geen voorspellingen over de uitkomst”, zegt Van Duijn. Hij wil het eindbod in de meest neutrale vorm aan de leden voorleggen en daar zelf geen sturing aan geven. „Ik hoop op de grootst mogelijke respons en ik hoop dat de leden zich eenduidig zullen uitspreken. Of massaal voor óf massaal tegen, dat maakt de grootste indruk op de minister.”