Televisie Voorkeur

De Japanse kimono is bezig aan een comeback. Ned.2, 18.15-19.10u.

actualiteiten

Buitenhof. Ivo Opstelten is bezig aan zijn laatste jaar als burgemeester van Rotterdam. Hij vertelt over zijn werkwijze als burgemeester en hoe zijn stad veiliger werd. En hij geeft zijn visie op de economische toekomst van de stad, die door de fileproblematiek onbereikbaar dreigt te worden. Ned.1, 12.05-13.10u.

Panorama: Iedereen aan de Ritaline. Reportage over de groeiende groep scholieren die Ritaline slikt, zonder dat zij echt grondig zijn onderzocht op ADHD. Scholiere Laura vertelt dat ze zich moeilijk kon concentreren op school. Op internet zocht ze de kenmerken van ADHD op. Toen was ze maar met Ritaline begonnen. België2, 20.10-20.51u.

documentaire

Close up: Kimono, schoonheid van de eenvoud. De kimono is bezig aan een comeback. Geen kledingstuk zo eenvoudig en tegelijk zo veelzijdig als de Japanse kimono. Een traditionele, met de hand gemaakte kimono kan samen met bijbehorende onderkleding wel twintig kilo wegen en twintigduizend euro kosten. Moderne kimono’s zijn meestal van polyester gemaakt en een stuk goedkoper. Ned.2, 18.15-19.10u.

Six degrees that could change the world. Zelfs als de broeikasuitstoot onmiddellijk zou stoppen, dan nog zal de temperatuur door de aanwezige concentratie in de atmosfeer tussen 0.5 en 1ºC stijgen. Maar wat als de temperatuur op aarde nog meer zou toenemen? Gesprekken met klimaatexperts. National Geographic, 20.00-22.00u.

informatief

Van Dis in Afrika. Afl. 7: Na het vechten de vrijheid: Mozambique na de burgeroorlog. Na de vrijheidsoorlog werd Mozambique in 1975 onafhankelijk, maar onmiddellijk brak er een burgeroorlog uit. Er ontstond een conflict tussen het traditionele en het moderne leven. Nu is er vijftien jaar vrede. Er is hoop en Maputo bruist en swingt. Ned.1, 20.10-21.05u.

In Europa. Geert Mak reist door de geschiedenis. Afl.15: 1940 – Vichy. Het Franse aandeel in de Tweede Wereldoorlog is er in de herinnering een van la resistance, van het moedige verzet van De Gaulle. Maar in de gesloten kantoren van het snel vergeten Vichy regime wordt een geheim bewaard over collaboratie en Frans fascisme. Ned.2, 21.10-21.05u.

cultuur

Boeken. Gesprek met Laura Starink over haar boek De Russische kater, waarin aan de hand van elf portretten van Russen een beeld wordt geschetst van de nieuwste geschiedenis van Rusland. Ned.1, 11.30-12.00u.

Matinee. Programma rond de uitvoering van de opera Lohengrin van Richard Wagner, door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Interviews met dirigent en solisten. De uitvoering (in de zaterdagmatinee van 2 februari) kreeg zeer lovende recensies in alle kranten. Ned. 2, 13.00-13.55u.

De leescoupé. Programma over boeken, waarin niet de schrijver maar de lezer centraal staat. Karin de Groot praat in de trein met lezers. Gast deze week: Femke Halsema. De leesclub discussieert over Tirza van Arnon Grunberg. Ned.2, 23.15-23.50u.

amusement

The world’s richest people. Iedereen fantaseert wel eens over hoe zijn leven eruit zou zien als hij miljoenen te besteden had. De serie ‘richest people’ kijkt binnen bij 32 multimiljonairs in Amerika, Azië, Europa en het Midden-Oosten. Belangrijkste onderwerp van gesprek: wat betekent geld voor deze mensen en waar geven ze het aan uit? Discovery Channel, 21.00-22.00u.

The last enemy. Vijfdelige Britse dramaserie. Stephen Ezard gaat naar Londen voor de begrafenis van zijn broer Michael die in Afghanistan omkwam. Hij neemt het besluit om de waarheid over Michaels dood te achterhalen. BBC1, 22.00-23.25u.

Groot dictee der Nederlandse straattaal. Negen BN’ers strijden om de titel Straattaal Koning 2008. Niet de juiste spelling is het criterium, maar de beste vertaling van slangwoorden naar Algemeen Beschaafd Nederlands. Presentatie: Sophie Hilbrand. Ned.3 22.55-23.45u.

sport

Studio Sport. Met onder meer een verslag van de World Cup in Inzell: 500 en 1.000 meter (m en v). Ned.1, 12.55-17.30u.

RTL Voetbal. Samenvattingen van de gespeelde wedstrijden in de Eredivisie. RTL4, 19.00-20.30u.