Stork wilde al eerder opdelen

Industrieel concern Stork was al in februari 2006 bereid zijn divisie Food Systems op te geven. Toch heeft het bedrijf zich naar buiten toe vervolgens twee jaar lang verzet tegen de eis van zijn grootaandeelhouders, de hedgefondsen Centaurus en Paulson, dat het bedrijf zich moest opbreken.

Dat blijkt uit gesprekken die deze krant had met de hoofdpersonen in de strijd tussen Stork en de hedgefondsen Centaurus en Paulson. Stork liet in die tijd onderzoeken of het van de beurs gehaald kon worden om opsplitsing te voorkomen. Dat mislukte. De hedgefondsen hebben dat onderzoek steeds beschouwd als „een duur toneelstukje”.

Vlak voor deze grootaandeelhouders in een brief vroegen om het opsplitsen van Stork, had de IJslandse branchegenoot Marel een bod gedaan op Food Systems. Stork vond dat te laag, maar voelde zich kwetsbaar omdat ook Centaurus en Paulson van het bod op de hoogte waren. Als iemand in die periode een hogere prijs had geboden, had Stork de divisie eerder verkocht, maken betrokkenen duidelijk.

Stork: pagina 23