Sprookjeskasteel

Villa Augustus, Oranjelaan 7 Dordrecht, 078 6393111, www.villa-augustus.nlEten Gastvrijheid Entourage

Villa Augustus maakt duidelijk waarom de Fransen een watertoren een château d’eau noemen. De eclectische voormalige watertoren uit 1882 zou als sprookjeskasteel in een pretpark kunnen staan. Nu is het een hotel op het terrein van voorheen het Dordtse waterleidingbedrijf. De waterbassins zijn omgetoverd tot moestuin en aan de overzijde daarvan ligt een café-restaurant. Het streng ogende pompgebouw uit de jaren veertig contrasteert met het vrolijke, bestudeerd nonchalante interieur. De oprichters en voormalige exploitanten van het Rotterdamse New York hebben met Villa Augustus een nakomertje op de wereld gezet. De familietrekjes zijn duidelijk, niet in het minst omdat ook hier Dorine de Vos als ontwerper aan het werk is geweest.

De grote zaak loopt terrasvormig naar de open keuken af. In het voorgebouw is een café en zijn groenten uit eigen tuin en in huis gebakken taarten en koekjes te krijgen.

Het is vol en sfeervol op de zondagmiddag, een familiedag bij uitstek. De kinderen rennen vrijelijk rond, conform de heersende Nederlandse opvoedingsmores.

Hier wordt zonder poespas gekookt veelal met biologische producten, waar ook de eigen tuinvrouw haar aandeel aan levert. Dat gebeurt met wisselend succes. Heel behoorlijk zijn de frisse groene salade uit eigen tuin, de geroosterde groenten met een lekkere citroenmayonaise, de citroentaart en de ‘luiewijvenfriet’, zoals de Vlamingen frites van ongeschilde aardappelen noemen.

Het gunstige prijsniveau in aanmerking genomen – je eet hier compleet voor veertig euro per persoon – zou het mooi zijn als een keuken als deze op een constante zeven zou komen. De gnocchi halen dat bij lange na niet. De combinatie met blauwe kaas en peperonata wil niet tot iets moois komen, die is rijp voor de echtscheidingsbeurs. Heel goed daarentegen is de rog, mooi gebakken en van kloek formaat. De entrecote met uienflan valt weer een beetje tegen. De uienflan heeft een onbestemde temperatuur en het vaag gekruide vlees is niet saignant, zoals gevraagd. De onconventioneel, maar leuk en voortvarend optredende bediening ziet het uit eigener beweging. „Dat moeten ze in de keuken beter kunnen”, zegt ze. En zo is het.